Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dvůr Králové nechává vysadit stromy a keře ve městě. Některé už stojí u zrekonstruovaných silnic

I letos bude Dvůr Králové pokračovat s podzimní výsadbou zeleně. V následujících týdnech vysadí pracovníci technických služeb v různých lokalitách celkem 173 stromů a 97 keřů. Vysazeny budou například v parku Schulzovy sady, přibydou také v okolí autobusového nádraží a na dalších místech ve městě.

„Převážně se bude jednat o výsadbu javorů, lip, kaštanů, jabloní, švestek, jerlínů, platanů, smrků a jedlí, z keřů to budou lísky, tavolníky a borovice kleč. Stromy i keře byly vybrány jak podle jejich odolnosti, tak podle prostorového uspořádání daných lokalit,“ říká starosta Jan Jarolím.

Podle starosty platí, že je více stromů vysazeno, než pokáceno. Za každý pokácený strom se vysadí dva až tři nové.

Většinou jde o úplně novou výsadbu. „Například ale v Čelakovského ulici musejí být vloni na podzim vysazené stromy nahrazeny novými. Stromy totiž napadl hmyzí škůdce a jsou nenávratně poškozené,“ upozorňuje Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí na Městském úřadě Dvůr Králové nad Labem.

Pracovníci specializované firmy současně provádějí výsadbu i v nedávno zrekonstruovaných ulicích, Krkonošské a Heydukově. „V Krkonošské ulici již bylo vysazeno celkem 480 keřů. Podél chodníků jsou to habry, podél silnice pak převážně brsleny, růže šípkové a ptačí zob. V ulici ještě přibyde 11 dubů a 12 jabloní,“ podotýká Šimek.

Nová zeleň bude i na Benešově nábřeží nebo v Macharově a Nedbalově ulici.

Stromy a keře už byly vysazeny v Heydukově ulici a v ulici Luční. „V tomto případě se jedná jak o výsadbu zeleně, kterou realizuje město, tak také o náhradní výsadbu, kterou realizuje Královéhradecký kraj, a to za 8 lip, které musely být pokáceny kvůli rekonstrukci ulice,“ uvádí místostarosta Jan Helbich.

Ohodnoť článek

Foto mudk.cz

Štítky Dvůr Králové nad Labem, stromy, keře, výsadba, keř, strom, Jan Jarolím, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové nechává vysadit stromy a keře ve městě. Některé už stojí u zrekonstruovaných silnic  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.