Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vlci na Broumovsku útočili jen několik desítek metrů od rodinných domů

Přesně před měsícem se chovatelé na Broumovsku jen těžko vzpamatovávali ze zatím nejdrastičtějšího útoku smečky vlků, během kterého vlci zadávili deset zvířat a další vážně poranili. Uběhly čtyři týdny a vlci zaútočili znova. Dokonce se nebáli zaútočit jen několik desítek metrů od obydlených domů. Útoky se stále stupňují.

Ve Vysoké Srbské u Machova na Broumovsku včera došlo k dalšímu útoku vlčí smečky. Chovatelce Janě Jirmanové vlci zadávili jednu ovci a další čtyři těžce poranili. Ty budou muset být nejspíš utraceny – nebo také mohou podstoupit mnohatisícovou léčbu s nejistým výsledkem.

„Budeme čekat na dobu, kdy i poslednímu chovateli vlci roztrhají ovce? Kdy konečně ochraně přírody dojde, že zde zcela selhává a je potřeba situaci aktivně řešit? Nikoliv slovy a sliby o mapování a podobnými nesmysly. Ty škody jsou nehorázné, situace kritická, ale státní správa bádá. Tady se již jedná o existenční ohrožení pastevectví, likvidaci farmářů a ohrožení krajiny!“ rozčiluje se Kamil Zahradník z Lesnicko dřevařského vzdělávacího institutu.

Zatímco dříve se obětí vlků stávaly především ovce z nedostatečně zabezpečených výběhů, nyní vlčí smečka dokáže překovat už i ostnatý drát a elektrické ohradníky. Chovatelé na Broumovsku proto volají po změně legislativy, aby se mohli proti vlkům bránit. Navrhují také vlkům vyčlenit bezpečné území, například národní parky nebo vojenské prostory.

„Počet útoků vlků na Broumovsku neustále roste. Včera proběhl další v bezprostřední blízkosti domu farmářky, která má ovce v oplocené ohradě. Jsem proto na straně chovatelů i myslivců, kteří upozorňují na nekoncepčnost a neefektivitu aktuálního vládního programu v péči o vlka,“ uvádí europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a vyzdvihuje i psychickou újmu pro chovatele, kterou žádné finanční náhrady nespraví.

Postižení chovatelé mohou žádat o odškodnění krajský úřad – je potřeba do deseti dnů od útoku podat žádost a doložit ji zprávou od veterináře. V loňském roce Krajský úřad Královéhradeckého kraje vyplatil farmářům 2,2 milionů korun. Za letošní rok bude tato částka pravděpodobně ještě vyšší.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lubomír Hajný

Štítky CHKO, Broumovsko, vlci, ovce, legislativa, chov, KDU-ČSL, Machov, rodinný dům, Tomáš Zdechovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andy Malíková

20 vlků, jak scestné, pravdou je že dneska je chovatel "každý" a většina se ani pořádně nestará, vypustí na louku a hotovo. Dokud se něco nestane. Jaké bylo zabezpečení pozemku? Jaké mají psy atd. Nemůže chtít žít v těsném kontaktu s přírodou a chtít si ji vylovit a vystřílet, to my lidí jsme těm zvířatům sebrali životní prostor.

Neděle, 15. listopadu 2020, 21:53Odpovědět

Luana Luey

Dá se souhlasit s komentářem Petra Pundra. Problém je, že u nás predátoři jako je vlk a medvěd už téměř 150 let nežili. Naše lesy jsou protkány turistickými cestami, cyklostezkami a téměř každé tři km. stojí nějaká turistická chata. Rodiny s dětmi se

Sobota, 14. listopadu 2020, 16:56Odpovědět

Petr Pundr

Jakmile jednou stát povolí byť jen omezený odstřel vlka,zvrhne se to k masovému,nekontrolovanému vybíjení tohoto predátora ,který zde tak dlouho chyběl ! Známe Čechy,podáš prst,utrhnou ti ruku ! Proč to jinde,v jiných státech jde i když tam mají vlků a medvědů daleko více ,než u nás ? Protože neváhají do ochrany stáda investovat ! Mnohdy je to jejich jediné živobytí a vědí ,že od státu za stržené ovce nedostanou nic ! Náš chovatel ,než by si pořídil několik psů plemene ,které je na ochranu stád vyšlechtěno ( existuje dost plemen těchto velkých psů )raději bude bědovat nad každou strženou ovcí a čekat s nataženou rukou na státní kompenzaci ! Dále bude bombardovat všelijaké instituce žádostmi o povolení odstřelu,který stejně nic neřeší,ale pohladí ego ! V dnešní době už není žádný problém sehnat si informace o tom ,jak chrání svá stáda jinde ve státech,kde je vlk zcela normálním jevem .Stačí si pustit na You Tube nějaká videa s touto tématikou,kde jsou názorné ukázky,jak 3 turečtí kangalové ( kangal,velký pastevecký pes ) lehce ochrání stádo ovcí o téměř tisíci kusech nejen před vlky ale i před medvědem ! Když člověk čte nářky některých (úmyslně říkám některých ) našich chovatelů ,na jedné straně je lituje,a na druhé straně si říká ,co udělal tento chovatel pro ochranu svého stáda ? Výmluva typu,že nemůže mít velké psi kvůli turistům mě přijde docela směšná ! Ti psi jsou drazí ,ale vyplatí se ! Vím ,že teď se na mě všichni sesypou a dají co proto,ale taková je bohužel pravda !

Sobota, 14. listopadu 2020, 10:16Odpovědět

Pavel Rožek

Chapu chovatele,ale pokud je dnes premnozena cerna zver v lesich,tak je asi neco spatne?Vlk je predator a lovi to snazsi.Takze jenom ohrada a mozna jeden pejsek vam ovce neohlida.Vlk sem patri ..nazory 20 vlku v nasich lesich

Sobota, 14. listopadu 2020, 06:37Odpovědět

Radim Polášek

Osobně vidím tu hranici, nad kterou by počet vlků neměl jít, tak na 20 kusů na celou Českou republiku. Víc vlků se podle mne do naší obydlené krajiny nevejde. Pokud bychom nechtěli vysídloval lidi ze současné obydlené krajiny a místo lidských obydlí vytvářet další takzvané bezzásahové oblasti, kde má podle ochránců přírody a zelených aktivistů "hospodařit" pouze příroda a ne člověk. Tam by potom bylo místo i pro další vlky.

Sobota, 14. listopadu 2020, 02:28Odpovědět

Radim Polášek

Je třeba každoročně určité procento přírustku vlčí populace vystřílet, aby se vlci opět naučili mít respekt před lidmi. A mohli tak fungoval vedle sebe vlci i lidi. A stanovit počet vlků, kdy ještě mohou fungoval společně v lidmi v obydlené krajině a jakmile se jí dosáhne, střílet 100 % přírustku a držet tak počet vlků na této hranici nebo těsně pod ní.

Sobota, 14. listopadu 2020, 02:23Odpovědět

Andy Malíková

A jak je měla chovatelka zabezpečené? Letos jsem si udělal výlet do Krušných hor, světe div se, tam si s vlky poradili.

Pátek, 13. listopadu 2020, 19:23Odpovědět

Vlci na Broumovsku útočili jen několik desítek metrů od rodinných domů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.