Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Zlobí vás televize? Nejspíš za to může počasí

Nejen že podzimní plískanice nejsou úplně příjemným počasím na procházky v přírodě, navíc ale ruší i televizi. Inverze totiž zhoršuje příjem pozemní digitální televize včetně nového standardu DVB-T2.

Jak uvádí České radiokomunikace, „v důsledku teplotní inverze dochází k abnormálnímu šíření elektromagnetických vln.“ Standardně přijímaný signál je totiž rušený dálkovým příjmem ze vzdálených vysílačů, které jsou za běžných podmínek zcela mimo dosah přijímací antény. Často jde dokonce o zahraniční vysílače, které jsou i stovky kilometrů daleko.

„V řadě případů je možné zmiňovaný jev potlačit, ale bohužel nelze nikdy zaručit stoprocentní účinnost. Vždy záleží na konkrétních místních podmínkách příjmu. Obecně platí, že je třeba ve zvýšené míře dodržovat základní zásady instalace přijímací techniky. Především jde o preferenci venkovních antén před náhražkovými pokojovými,“ radí divákům České radiokomunikace. Situaci nijak nevyřeší zesilovače – ty naopak vliv inverze ještě zhoršují.  

Zatímco na horách může být místy i slunečno, v nížinách je převážně zataženo nízkou oblačností. Situace se má podle Českého hydrometeorologického ústavu mírně zlepšit v pátek, kdy čekáme přechodně i polojasno. Na víkend pak ale opět v Královéhradeckém kraji hlásí zataženo s mlhami a mrholením.

Nejen inverze, ale počasí celkově může mít negativní vliv na šíření televizních signálů. Například déšť, sněžení nebo mlha částečně pohlcují elektromagnetické vlnění a zhoršují kvalitu signálu.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mapy.cz

Štítky televize, DVB-T2, inverze, počasí, signál, České Radiokomunikace, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlobí vás televize? Nejspíš za to může počasí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.