Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prvňáci a druháci by se mohli vrátit do škol 18. listopadu, prohlásil dnes Babiš

Pokud se bude epidemie koronaviru vyvíjet jako dosud, mohli by se žáci prvních a druhých tříd vrátit do škol 18. listopadu. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr školství Robert Plaga (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) svolali na dnešek k návratu dětí do škol tiskovou konferenci.

Téměř všechny školy jsou v Česku uzavřeny od 14. října, žáci se učí na dálku. Podle odborníků je ale hlavně pro nejmladší děti distanční výuka dlouhodobě nevhodná. Nadále fungují mateřské školy a školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb, policistů, hasičů a dalších profesí nezbytných pro chod státu.

Rychlost šíření nákazy v Česku v posledních dnech sice zvolňuje, spolu s tím stagnuje počet hospitalizovaných. Nadále vysoké jsou počty zemřelých. Situace je podle politiků i odborníků stále velmi vážná, vyžaduje dodržovat všechna omezení a dál omezovat hlavně kontakty s ostatními. Ministerstvo zdravotnictví připravuje model pro uvolňování či zpřísňování opatření, která by měla být navázána na pět úrovní rizika. Termín návratu dětí do škol má vycházet z připravovaného modelu.

Nejdříve první a druhé třídy, pak speciální školy a závěrečné ročníky základních a středních

Plaga už dříve hovořil o tom, že prioritou je návrat prvních a druhých ročníků základních škol, následně obnovení provozu speciálních škol a otevření závěrečných ročníků základních a středních škol. Dosud nechtěl stejně jako Blatný oznamovat konkrétní datum. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dříve sliboval návrat žáků prvního stupně na základní školy od 2. listopadu, nakonec ale vláda tento termín musela odvolat.

V úterý přibylo v České republice 9016 nových případů, což je zhruba o tři tisíce méně než ve stejný den před týdnem. Počet úmrtí s koronavirem se od úterního večera zvýšil o 60, od začátku epidemie tak zemřelo 5323 lidí. Aktuálně nakažených je 147 tisíc, většina s lehkým průběhem nemoci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, školy, uzavření, otevření, babiš, ANO 2011, Andrej Babiš, Jan Blatný, Robert Plaga, pandemie covidu-19, Česká televize, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Roman Prymula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvňáci a druháci by se mohli vrátit do škol 18. listopadu, prohlásil dnes Babiš  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.