Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Nemocnice v Trutnově bude opět testovat samoplátce. Aktivní případy COVID-19 v kraji klesají

Krajská Oblastní nemocnice Trutnov bude od čtvrtka opět testovat na nemoc covid-19 i samoplátce. Pomohly k tomu navýšení laboratorní kapacity a úbytek žádostí o provedení testu od pacientů poslaných na odběr lékaři či hygieniky. Vyšetřování samoplátců nemocnice dočasně pozastavila 20. října kvůli přetížení laboratoře i odběrného místa.

"Do mikrobiologické laboratoře jsme pořídili dva nové přístroje, které usnadní práci personálu a zároveň výrazně zvýší množství vzorků, které bude laboratoř schopná zpracovávat," uvedl ředitel nemocnice Miroslav Procházka.

V říjnu zpracovala laboratoř přes 9 tisíc vzorků a maximální denní počet zpracovaných vzorků začátkem listopadu překročil 700. V posledních dnech však nemocnice zaznamenala klesající počet odběrů. Například v úterý zpracovala 475 vzorků.

Mikrobiologická laboratoř v trutnovské nemocnici zpracovává vzorky z trutnovského a dvorského odběrového místa a také vzorky z odběrů pacientů provedených v obou nemocnicích a ostatních zdravotnických zařízeních v regionu. Samoplátce musí nejprve požádat svého praktického nebo závodního lékaře, aby vyplnil elektronickou žádanku. Poté se objedná přes on-line rezervační systém na webu www.nemtru.cz či po telefonu na číslech 737 231 167 a 721 007 020. Odběry nemocnice provede jen objednaným žadatelů. Cena za vyšetření činí 1674 korun a cena za odběr vzorku 82 korun.

Další odběrová místa v Královéhradeckém kraji jsou ve státní Fakultní nemocnici Hradec Králové a v krajských nemocnicích v Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem. Samoplátce vyšetřují kromě Trutnova také nemocnice Hradec Králové a Náchod.

V Královéhradeckém kraji během úterka zemřelo 17 lidí s koronavirem. To je nejvíc od začátku pandemie. Podle údajů krajské hygienické stanice je v současné době v regionu 5.900 aktivních případů COVID-19. Přes 17 tisíc pacientů se už uzdravilo. Podle statistik, které dlouhodobě hygienici zveřejňují, počet nemocných v regionu klesá.  

Počty nakažených v Královéhradeckém kraji:

  • Hradecko – 1.491
  • Trutnovsko – 1.371
  • Náchodsko – 1.271
  • Jičínsko – 957
  • Rychnovsko – 810

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB: Oblastní nemocnice Trutnov a.s.

Štítky koronavirus, nemocnice, Trutnov, test, odběr, samoplátce, Královéhradecký, kraj, hygienici, počet, situace, COVID-19, laboratoř, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., Královéhradecký kraj, Miroslav Procházka, Náchod, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Krajská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Trutnově bude opět testovat samoplátce. Aktivní případy COVID-19 v kraji klesají  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.