Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Některé domovy důchodců na testovací sady stále čekají. Testovat by se mělo začít zítra

, aktualizováno 9. listopadu 2020, 14:25

Některé domovy seniorů v Královéhradeckém dnes dopoledne stále čekaly na sady potřebné k testování klientů na koronavirus. Testování by mělo začít druhý den po doručení. Vzorky na covid měla zařízení přitom začít odebírat dnes. Vzhledem k tomu, že valná většina domovů důchodců v ČR testy dosud neobdržela, Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) žádá ministerstvo zdravotnictví, aby pravidla pravidelného testování na koronavirus upravilo a zahájení odložilo.

"Dosud nemáme informaci, že by testy dorazily do všech zařízení v Královéhradeckém kraji. Předpokládáme, že testovat by se začalo druhý den po doručení, tedy pravděpodobně zítra (úterý)," řekl ve 12:00 mluvčí kraje Dan Lechmann. Kraj podle něj plošně neeviduje, kdo již testy obdržel a kdo ne.

Většina klientů domovů nemá s testováním problém. Například v soukromém domově seniorů Beránek v Úpici na Trutnovsku se bude plošné testování týkat více než šesti desítek klientů.

"Nemám zatím žádnou informaci, že by k nám testovací sady dorazily. Pokud dorazí dnes, zítra (v úterý) se začne. Aktuálně nevíme o nikom, že by byl u nás nakažen koronavirem, minulý týden byli všichni zdrávi," řekl dnes dopoledne ředitel Senior domova Beránek Jan Štefka.

Domov byl zasažen koronavirem jako jeden z prvních sociálních pobytových zařízení v hradeckém kraji. "Bylo to v září, šlo o měsíční záležitost, dotestovali jsme začátkem října. Od té doby fungujeme normálně. Naši klienti si tedy užili své, myslím, že většina z nich s testováním proto nebude mít problém," řekl dnes Štefka. Podle něj je v zařízení 65 klientů a více než 40 zaměstnanců.

Podle zástupců kraje byl dnes koronavirus ve 37 pobytových zařízeních sociálních služeb, a to nejen v těch zřizovaných krajem. V některých zařízeních šlo pouze o pozitivní pracovníky, ve 20 zařízeních se nakazili i klienti. Nejvíce nakažených klientů bylo k dnešku v zařízení Domov U Biřičky, Domov důchodců Malá Čermná, ÚSP Kvasiny, Domov důchodců Borohrádek, Justynka Hronov, Centrum spokojeného stáří Alzheimer Care ve Svobodě na Úpou a nově tako Ústav sociálních služeb města Nová Paka.

"K dnešnímu dni evidujeme 391 nakažených klientů sociálních služeb. Počet nakažených klientů v zařízeních sociálních služeb pozvolna klesá," uvedla dnes pro Sylvie Adamcová z hejtmanství.

V zařízeních sociálních služeb aktuálně vypomáhá 18 pracovníků z jiných zařízení, pracovní příkazy obdrželo 53 studentů. Kromě nich zařízení využívají externí pracovníky, kteří se přihlásili na základě výzev. "V nakažených zařízeních je objem služeb osekán na nezbytné minimum. Vzhledem k tomu, že se do práce postupně vrací pracovníci, kteří se nakazili v polovině října, kdy byl největší počet nakažených pracovníků, situace se po personální stránce zlepšuje," dodala Adamcová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, sociální, testování, senioři, Královéhradecký, domov pro seniory, COVID-19, domov, Královéhradecký kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky, Česko, Domov U Biřičky, okres T

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé domovy důchodců na testovací sady stále čekají. Testovat by se mělo začít zítra  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.