Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Legendární Hujer či Smrťák, Václav Lohniský, pro kterého si smrt přišla přímo na place. Oslavil by sto let

Vyhublého herce s vysokým čelem a pronikavým pohledem předurčovaly k jeho postavám vesnických chudáků, intrikánů či zlodějů právě jeho vyzáblá tvář, hladce učesané vlasy nebo sevřená ústa. Asi nejvíce je Lohniský známý pro roli ctižádostivého podlézavého dělníka Hujera z komedie Marečku, podejte mi pero!. Na svém kontě má 129 filmových rolí, avšak věnoval se i divadelní režii.

Narodil se kousek od Hradce Králové

Václav Lohniský se narodil 5. listopadu 1920 v Holicích. Část svého dětství prožil také v Úpici, kde studoval gymnázium. Po maturitě původně studoval bohoslovecký seminář v Hradci Králové, ale po dvou letech studia zanechal a začal svou kariéru směřovat k herectví. Na Pražské konzervatoři absolvoval obory herectví a režie.

Lohniský během svého života ztvárnil 129 filmových rolí a byl režisérem 105 divadelních představení.

V letech 1944–1946 byl členem souboru pražské avantgardní scény Větrník. Od roku 1945 režijně i herecky působil na jevištích školního divadla DISK a pražského Divadla mladých pionýrů (1946–1948). Na přelomu 40. a 50. let působil ve Státním divadle v Ostravě. Později odešel s Lubošem Pistoriem do Krajského oblastního divadla v Plzni, kde do konce roku 1956 nastudoval několik oper.

Hujer, metelesku blesku!

Od roku 1956 působil v Divadla S. K. Neumanna v Praze-Libni (dnešní Divadlo pod Palmovkou), kde byl v letech 1958–1965 také ředitelem. Jako host spolurežíroval (s Jiřím Němečkem a Jiřím Vrbou) první hudební komedii Jiřího Suchého a Jiříhi Šlitra s názvem Člověk z půdy uvedenou v Divadle Semafor v říjnu1959.

Jeho manželkou byla dcera hudebního skladatele Karla Boleslava Jiráka, divadelní a filmová herečka Zora Jiráková s níž měl dceru Michaelu.

Veřejnosti je Lohniský známý především jako filmový herec. K jeho nejznámějším rolím patří postava Hujera z české komedie Marečku, podejte mi pero!, jehož dialogy jsou dnes již legendární. Diváci si jej také pamatují jako Smrťáka z pohádky Dařbuján a Pandrhola nebo jako docenta Chocholouška z komedie Jáchyme, hoď ho do stroje!. Jednou si také zkusil filmovou režii a natočil hořkou komedii Panenství a kriminál (1969).

Smrt si pro něj přišla na place

Vynikajícímu herci se stala osudnou jeho poslední role. Když při natáčení filmu Krakonoš a lyžníci 18. února 1980 nesl do kopce lyže, aby natočil jednu z scén, postihl ho třetí infarkt, který byl tak silný, že herci by nepomohl ani okamžitý zásah zdravotníků. Shodou okolností byl s Lohniským v tuto chvíli dnes známý režisér Zdeněk Troška, který dělal filmu asistenta režie. Hrob známého herce se nachází na pražských Olšanských hřbitovech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká televize

Štítky Václav Lohniský, kultura, film, režie, výročí, herec, komedie, divadlo, Marečku, podejte mi pero!, Hradec Králové, smrt, Karel Boleslav Jirák, Jiří Suchý, Zdeněk Troška, Luboš Pistorius, Jiří Němeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární Hujer či Smrťák, Václav Lohniský, pro kterého si smrt přišla přímo na place. Oslavil by sto let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.