Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krachem je ohrožena každá druhá restaurace. Podpořit je můžete nákupem v okénku

Už zítra se po celé České republice uskuteční takzvaný DEN OKÉNEK. Tato akce si klade za cíl motivovat lidi k tomu, aby si chodili objednávat jídlo přímo do výdejních okének jednotlivých restaurací a hospod. Má tak pomoci sektoru, ve kterém více než polovině podniků hrozí krach. Alternativou k přímému odběru je využití služeb rozvážkových společností, jde však o finančně nákladnou cestu, jež pohltí velkou část marže restaurací a výrazně tak snižuje jejich šanci na záchranu.

„Restaurace a hospody jsou nedílnou součástí české kultury. Jen s vypětím sil přežily drsné jarní období, kdy jsme byli svědky obrovské kreativity a inovací při vymýšlení způsobů, jak ochránit zákazníky a zároveň zajistit alespoň základní provoz. Výdejní okénka se vedle domácího šití roušek stala symbolem jara. I přesto tržby dosáhly pouze zlomku standardního stavu a nepřišla ani žádná speciální vládní podpora. Druhé kolo uzavření restaurací znamená, že se více než polovina z nich dostává do přímého ohrožení krachem,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR.

„Děkuji všem, kdo i v této těžké době nezapomněli na oblíbené restaurace. A dvojnásobně děkuji těm, kteří si pro jídlo dojdou sami a o přežití bojujícím restauratérům dají důvod vydržet,“ dodal Prouza.

„DEN OKÉNEK“ představuje jednu z iniciativ, jak se pokusit zachránit tuzemská restaurační zařízení. V opačném případě dojde k nenahraditelným ztrátám nejen pro samotné provozovatele restaurací a hospod a jejich zaměstnance, ale třeba i pro rozvážkové nebo stravenkové firmy. Navazuje přitom na už existující výzvu #OBJEDNEJPRIMO.

„Kampaní chceme vyzvat lidí, aby si udělali procházku, provětrali se na čerstvém vzduchu, došli si do své oblíbené restaurace a vyzvedli si jídlo přímo. Pohybem pomohou sobě a odebraným obědem restauracím. Opravdu není čas na dlouhé rozhodování. Už dnes je třetina restaurací zavřená a tato čísla dramaticky narůstají. V současné době přišly v gastronomii o práci tisíce lidí a každý den přibývají další,“ zdůraznil Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

Podle Luboše Kastnera, garanta projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, je k překonání této extrémně obtížné doby s co nejmenšími ekonomickými dopady důležitá nejenom vzájemná spolupráce a sounáležitost mezi jednotlivými subjekty, ale i projevy solidarity ze strany obyvatel. „Chtěl bych požádat všechny, kteří budou mít čas a chuť, aby si v sobotu zašli nebo i zajeli k výdejnímu okénku a podpořili tak své oblíbené stravovací zařízení. Restauracím přímé vyzvednutí jídla ušetří minimálně 30 procent z tržby. S kampaní chceme pokračovat tak dlouho, dokud nebude toto dramatické období za námi,“ sdělil Kastner.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Jan Junek, Cafe Datel

Štítky den okének, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, Asociace hotelů a restaurací ČR, Václav Stárek Komentáře, restaurace, jídlo, Česko, Tomáš Prouza, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Hospodářská komora, Asociace malých a středních podniků a

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krachem je ohrožena každá druhá restaurace. Podpořit je můžete nákupem v okénku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.