Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Města neví, jestli pořádat vánoční trhy. Některá je pro jistotu ruší

Kvůli současné situaci kolem pandemie neví města v Královéhradeckém kraji, zda mají pořádat vánoční trhy. Některé radnice ruší trhy rovnou, jiné čekají na to, jak se k těmto akcím vyjádří vláda. V Hradci Králové se ještě definitivní ne neřeklo. Na druhou stranu… Radnice zároveň ani nepotvrdila, že budou.

„V tuhle chvíli nikdo neřekl, že nebudou. Zároveň ale nikdo nepotvrdil, že budou. Vše záleží na současné epidemiologické situaci a platných vládních nařízeních,“ řekla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. Co je potvrzené je to, že bude mít krajské město o strom méně. Každým rokem na Vánoce byl vánoční strom na Masarykově náměstí, náměstí 28. října a na Velkém náměstí. Letos bude chybět.

„V porovnání s obdobně velkými městy byl Hradec Králové výjimkou, když měl tři hlavní vánoční stromy," řekla mluvčí. Zrušením jednoho stromu odpadnou dopravní omezení při jeho přepravě v okolí náměstí 28. října. Právě na tomto náměstí v letošním roce bude chybět.

Vánoční stromy na hradecká náměstí jsou připraveny. Rozsvítí se o první adventní neděli

Hradec Králové má více než měsíc před Vánoci nachystané vánoční stromy. V letošním roce budou místo tří pouze dva. Jeden bude zdobit Velké náměstí, druhý najdou lidé na Masarykově náměstí. Technické služby začnou stromy přivážet 24. listopadu,...

Například v Jičíně s vánočními trhy stále počítají. Podle vyjádření radnice však obyvatele nečeká žádná velká akce. „Situace se neustále vyvíjí, takže je nemožné nyní závazně odpovědět. Současný postoj je takový, že adventní trhy se v Jičíně budou moci konat, samozřejmě v souladu s platnými opatřeními Vlády ČR,“ napsal Hradecké Drbně mluvčí radnice v Jičíně Jan Jireš.

Váhají i ostatní města v kraji

O tom, zda se vánoční trhy uskuteční není jasno ani ve Dvoře Králové nad Labem. „V tuto chvíli vám bohužel na tuto otázku ještě neumím odpovědět. Až bude situace jasnější, dám vám samozřejmě vědět,“ mluvčí radnice Miroslava Kameníková.

Podobná situace nastala i v Nové Pace. Zde se trhy pořádají už několik let na Masarykově náměstí a jsou spojené s rozsvěcením stromku a hudebním doprovodem. Radnice tak zvažuje alespoň o upravené a menší verzi. „V současné době vyčkáváme do 20. listopadu. Pokud nedojde k prodloužení nouzového stavu, klaníme se k variantě stánků s rozestupy na Masarykově náměstí a reprodukované hudbě bez doprovodného programu. Rozhodnutí o konání či nekonání vánočních trhů bychom měli zveřejnit do konce listopadu,“ ředitelka Kulturního střediska v Nové Pace Romana Martincová.

Ostatní města se rozhodla trhy zrušit rovnou

Některá města nechtějí čekat na to, jak se vyjádří vláda. V řadě měst tak vánoční trhy dostávají stopku rovnou. Zrušení vánočních trhů potvrdil například starosta Nového Města nad Metují. A s trhy se nepočítá ani v Rychnově nad Kněžnou. „Vzhledem k aktuální epidemické situaci, která neustane jen tak, předpokládáme, že žádné vánoční trhy letos pořádány nebudou,“ Jan Skořepa, starosta Rychnova nad Kněžnou.

A jiné to není ani v Hostinném. „V Hostinném pořádáme tradičně Řemeslný trh vždy 17. listopadu letos byl zrušen. Vánoční jarmark si dělá Františkánský klášter,“ potvrdila ředitelka Informačního centra Jana Exnerová. Kvůli pandemii letos město omezilo i tradiční Porciunkuli. Tu radnice uspořádala v menším rozsahu s pár stánky a bez ohňostroje.


 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Královéhradecký, kraj, Vánoce, trhy, COVID-19, koronavirus, města, radnice, advent. společnost, kultura, stánky, prodej, vánoční trhy, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Jičín, Jan Skořepa, Rychnov nad Kněžnou, Nová Paka, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města neví, jestli pořádat vánoční trhy. Některá je pro jistotu ruší  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.