Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Strážníci v Hradci Králové odložili kotě. Majitelka útulku tvrdí, že je to týrání. Podle policie se postupovalo dle pravidel

Na sociálních sítích se objevil příspěvek Evy Šedivé, majitelky kočíčího útulku v Kolíně. V něm popisuje, jak strážníci Městské policie Hradec Králové řešili problém s kotětem v centru města. Podle jejich slov kotě strážníci sice vyzvedli, ale bez veterinárního ošetření ho odložili o pár desítek metrů dál. Podle mluvčí policie nikdo nepochybil a strážnící postupovali podle předepsaných pravidel.

„Moje kamarádka dojíždí do Hradce Králové a našla tam koťátka. Jelikož jsou ale útulky přeplněné, nepodařilo se jí najít pro ni vhodné místo. Poradila jsem jí proto, ať zavolá na městskou policii,“ popisuje Hradecké Drbně začátek incidentu Eva Šedivá, majitelka kočičího útulku Kočičí oči Kolín. Podle jejich slov si ho strážníci skutečně vyzvedli. Bez jakéhokoli veterinárního vyšetření ho ale údajně opět vypustili ven.

„Na policii mě řekli, že ho strážníci vyšetřili vizuálně. A že neshledali nic, kvůli čemu by museli vést zvíře k veterináři,“ doplňuje. Eva proto hned napsala na sociální sítě, kde poprosila veřejnost o pomoc. Koťátko se nakonec podařilo najít a převést do Kolína na vyšetření.

Příběh koťátka z Hradce Králové nakonec skončil dobře. Nyní je kocourek v útulku v Kolíně, kde čeká na náhradní páníčky.

Podle vyjádření, které Eva poskytla naší redakci veterinář potvrdil, že není v dobrém zdravotním stavu. Kotě mělo zhnisané oko, nález na plicích a začínající zápal plic. Nemocné očičko je vidět na první pohled z přiložených fotografií, ostatní onemocnění potvrzuje majitelka útulku zprávou z veterinárního vyšetření.

„Pokud by ho městská policie vizuálně vyšetřila, tak by museli být strážníci slepí a hluší. Koťátko dýchalo dost nahlas,“ dodává Eva. Podle ní se nepodařilo ani správně odhadnout věk kotěte. Městská policie by takto měla vypustit pouze kočky, které jsou starší tří měsíců. Tomuto kotěti je podle majitelky útulku maximálně pět týdnů. Podle Evy je to doslova týrání zvířat. V tomto věku si není zvíře schopné ulovit potravu ani se zahřát.

Strážníci postupovali podle pravidel, tvrdí městská policie

Hradecká Drbna kontaktovala i Městskou policii Hradec Králové. Podle tiskové mluvčí strážníků Evy Kněžourové strážníci postupovali podle nařízených pravidel a nedá se tak mluvit o tom, že by něco zanedbali.

„Pokud je podáno oznámení, strážník přijede a na místě posoudí, zda je ta kočka schopná samostatného života. Pokud ano, nechává se venku,“ říká mluvčí. Pravidla, které má městská policie nastavena mluví jasně o tom, že je třeba na vyšetření převést skutečně jen kočky, které se o sebe nejsou schopné postarat. „Není možné vzít každou kočku, která se nám toulá po ulici a dát jí do depozitu. Ty kapacity jsou omezené,“ dodává Kněžourová.

Na veterinární vyšetření se kočka převáží i ve chvíli, kdy si strážník není posouzením zdravotního stavu jistý. „Konkrétně v tomhle případě strážníci postupovali podle těchto pravidel. Určitě se tak nedá říct, že by někdo z nich pochybil,“ dodala mluvčí.

Městská policie zároveň dodává, že je u koťat potřeba počítat s tím, že mají v blízkosti matku. V tomto případě se tak kotě odchytí a převeze jen o pár metrů dál. Někam, kde mu nehrozí nebezpečí – například přejetí autem. Konkrétně v tomto případě bylo kotě přesunuto o pár desítek metrů dál do místního parčíku.

„Uznávám, že to v tomhle nemají strážníci lehké, veřejnost na ně v této věci velice tlačí. Je třeba vnímat i to, že útulky pro tato zvířata jsou přeplněná,“ uznává Eva Šedivá.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Kočičí oči Kolín

Štítky kotě, policie, městská, útulek, zvíře, kočka, Hradec Králové, facebook, nález, veterinář, ošetření, pravidla, obecní policie, Kolín, Drbna.cz, sociální síť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci v Hradci Králové odložili kotě. Majitelka útulku tvrdí, že je to týrání. Podle policie se postupovalo dle pravidel  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.