Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nevyvinuté zrůdy, mentálové. Zbavme se zbytečných, hlásá exposlanec. Vyjádření šetří policie

Bývalý poslanec a expředseda strany Věci veřejné Jaroslav Škárka označil v příspěvku na sociálních sítích předčasně narozené děti za nevyvinuté zrůdy, které budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží. „Stejné je to i s mentály. Zbavme se jich,“ vyzývá Škárka. Případem se zabývá policie.

„Nevyvinuté zrůdy. Zbavme se zbytečných“

V příspěvku Jaroslav Škárka vysvětluje, že za jeho hněvem stojí televizní reklama na organizaci Nedoklubko, která podporuje předčasně narozené děti. „Jinými slovy nevyvinuté zrůdy, které budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží. Budou nás stát pouze peníze a jejich přínos nebude ani nula, ale pouze mínus. Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály,“ začíná exposlanec Jaroslav Škárka příspěvek, který na svém facebookovém profilu zveřejnil 1. listopadu po půl jedenácté večer.

„Stát se musí probrat a zbavit se "zbytečných lidí". Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální, či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti td.) nesmí být společností protěžování. Zbavme se zbytečných,“ píše Škárka.

Celé znění příspěvku Jaroslava Škárky

Zbyteční lidé – zbavme se jich
Dnes jsem na ČT zaregistroval reklamu na fond „Nedoklubko“, který podporuje předčasně narozené děti s hmotností, kdy „se vejdou do dlaně“. Jinými slovy nevyvinuté zrůdy, které budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží. Budou nás stát pouze peníze a jejich přínos nebude ani nula, ale pouze mínus. Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály. Laurenčíková a spol se přiživují na vykrádání státního rozpočtu pod rouškou solidarity s mentály a inkluzí.... Nicméně žádný mentál pro naši společnost nemá význam a je to zbytečný člověk (a slovo „člověk“ píši s velkým sebezapřením, protože je to spíše zvíře)
Nebudu se rozepisovat o dalších lapsusech zkorumpovaných „lidomilů“, neziskovek a pijavic, na ně napojených. Vyžírka Šimon Pánek z „Člověka v tísni“, který v životě nepracoval, je dalším markantním příkladem. O různých fantatasmagorických diakoniích, které sem tahají teroristy, ani nemluvě.
Takže, jediné možné řešení je stopnout veškerou státní finanční podporu neziskovkám. Pokud chtějí páchat dobro – i když jsou to naopak zrůdné a ziskuchtivé společnosti – ať si finance získají sami a ať si sami oslovují své sympatizanty, aby je podporovali.
Stát se musí probrat a zbavit se „zbytečných lidí“. Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální, či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti td.) nesmí být společností protěžování. Zbavme se zbytečných.
P.S. Už se těším na komentáře potrefených dobrosráčů „zbavme se Škárky“…

Škárkův příspěvek ani výňatky z něj nejsou redakčně upraveny.

Škárka svým prohlášením usiluje o pozornost

Škárka v prohlášení označuje předsedkyni České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Kláru Laurenčíkovou a ředitele humanitární organizace Člověk v tísni Šimona Pánka za vyžírky, které v životě nepracovaly. Podle Tomáše Urbana, vedoucího mediálního oddělení Člověka v tísni, by bylo nejlepší nevěnovat Škárkově prohlášení pozornost. „Pozornost je pravděpodobně to, o co exposlanec Škárka svým prohlášením usiluje,“ uvedl pro Pražskou Drbnu Tomáš Urban.

Kromě pozornosti si Škárka vysloužil také policejní vyšetřování. „Budou to řešit kolegové z Plzeňského kraje. V tuto chvíli nebudeme předjímat, zda se jedná o trestný čin. Vyšetřovatel, který to bude zpracovávat, vyhodnotí závažnost,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Předsudečný útok proti osobám s mentálním postižením

Podle Kláry Kalibové z organizace In Iustitia jde o předsudečný útok. In Iustitia pomáhá obětem trestné činnosti z nenávisti, tedy například napadeným kvůli barvě pleti, národnosti, etnického původu, víry, sexuální orientace či identity. „Jedná se o předsudečný útok vůči osobám s mentálním nebo zdravotním postižením. To znamená, že panu Škárkovi v případě odsouzení hrozí navýšení trestní sazby zhruba o jednu třetinu. Při ukládání trestu by k tomuto faktu měl soud přihlížet,“ řekla Pražské Drbně Klára Kalibová. Podle Kalibové není toto jediné prohlášení Škárky v podobném duchu. „Je to jeho kontinuální činnost, takže i toto by policie měla při šetření tohoto daného trestného činu zohlednit,“ doplnila.

„Byla bych raději, kdybych nic takového nemusela nikdy číst“

Výkonná ředitelka organizace Nedoklubko Lucie Žáčková, která je sama matkou předčasně narozené dcery, se o Škárkově výroku dozvěděla až díky nabízené pomoci. „Dozvěděla jsem se o tom až z mailu, kde mi daný člověk nabízel podporu a právní pomoc. Najednou se strhla lavina zpráv, mailů a telefonátů, kdy nám lidé nabízeli právní nebo finanční pomoc,“ pověděla Pražské Drbně Lucie Žáčková.

Žáčková Škárkův výrok označila za neakceptovatelný. „Dlouhou dobu budujeme dobré jméno Nedoklubka a ta slova, která pan Škárka vypustil veřejně na sociálních sítích, nás dost pobouřila. Chci se tímto postavit za všechny rodiče předčasně narozených dětí, kteří čekají na naše vyjádření a na to, jaké kroky budou následovat. Dostali jsme nabídku právní pomoci, teď dochází k analýze, zda podáme trestní oznámení nebo žalobu na ochranu dobré pověsti právnické osoby. To je však teprve v jednání," uvedla.

Nedoklubko, potažmo předčasně narozené děti, můžete podpořit zasláním libovolné částky na účet 1171717/0100. Další formy pomoci najdete zde

Tvrzení, že organizaci Nedoklubko udělalo Škárkovo vyjádření naopak reklamu, Žáčková z části odmítá. „Vnímáme to tak, že se o nás dozvěděli lidé, kteří o nás předtím nevěděli, nicméně ten příspěvek byl natolik pobuřující, že bych byla opravdu raději, kdybych nic takového nemusela nikdy číst a ničemu takovému se stavět,“ uzavřela Žáčková, která doplnila, že současná situace přesto může pomoci Nedoklubku a potažmo i předčasně narozeným dětem.

Ostrovtipem a vulgaritami tradičně nešetřil komentátor nejen politického dění, starosta Řeporyjí a člen ODS Pavel Novotný, který Škárku na sociálních sítích nazval zku*vysynem, vyzval jej na souboj a sdělil mu, že mu při osobním setkání plivne do obličeje.

Ohodnoť článek

Foto Facebook Nedoklubko, Štěrba Martin, Horázný Josef, CC BY-SA 3.0 CZ <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/cz/deed.en>, via Wikimedia Commons

Štítky vyjádření, Jaroslav Škárka, předčasně narozené, děti, policie, inteligenční kvocient, sociální síť, Lucie Žáčková, Věci veřejné, Člověk v tísni, Šimon Pánek, Tomáš Urban, Klára Laurenčíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevyvinuté zrůdy, mentálové. Zbavme se zbytečných, hlásá exposlanec. Vyjádření šetří policie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.