Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tři z širších nominací na Cenu Thálie putují do Divadla Drak v Hradci Králové

Začátkem tohoto týdne zveřejnila Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie za rok 2019. V širších nominacích jsou na seznamu jmen v kategorii loutkového divadla i tři z Divadla Drak v Hradci Králové.

Loňský nositel Ceny Thálie Milan Hajn se blýskl jako jeden ze dvou protagonistů inscenace o dospívání v komunistickém Československu Zeď aneb Jak jsem vyrůstal za železnou oponou v režii Dominiky Špalkové a Miřenky Čechové. Druhá nominace, také za herecký výkon v této inscenaci, patří herečce Jazmíně Piktorové, která dle vyjádření poroty „svým ukázněným civilním projevem, autentičností i skvělým zvládnutím mnoha postav prokazuje, že je všestranná a pohybově mimořádně disponovaná herečka.“

Dominik Linka pak svou nominaci získal za hlavní roli Jacka v inscenaci Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka Cesta. Ta je inspirovaná fenoménem iniciační cesty procházející historií americké literatury od Marka Twaina, přes Jacka Londona, Jacka Kerouaca až ke Cormacu McCarthymu. Porota ocenila jak „v kontrastu k poněkud drsně vyhlížejícímu zevnějšku herec poodhaluje křehké stránky melancholického hrdiny, který se učí poznávat hodnotu svobody.“ Hra měla svou premiéru v listopadu 2019 a záhy obdržela pozvání na celou řadu festivalů.

Cena Thálie je ocenění udělované Hereckou asociací od roku 1993 nejlepším divadelním hercům. Je pojmenováno po múze komedie, Thálii. V roce 2020 vznikla samostatná kategorie pro Loutkové divadlo.

Nominovaní jsou i herci Klicperova divadla

Nominováni jsou i dva herci Klicperova divadla v Hradci Králové. Prvním je herečka Anna Peřinová za roli Honey v inscenaci „Kdo se bojí Virginie Woolfové“. Druhým nominovaných je herec Filip Richtermoc. A to za roli George ve stejné inscenaci.

„V širších nominacích se Klicperovo divadlo objevuje pravidelně. V ocenění se nominaci podařilo proměnit již dvakrát,“ napsalo divadlo ve svém vyjádření. Roku 2001 získala Cenu Thálie pro mladého umělce do 33 let Petra Výtvarová Krausová, v roce 2016 převzala Cenu Thálie za roli Violet Westonové ve hře Srpen v zemi indiánů herečka Zora Valchařová Poulová.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Divadlo Drak v Hradci Králové

Štítky Divadlo Drak, Klicperovo divadlo, Hradec Králové, Cena Thálie, 2019, nominace, jméno, inscenace, hra, kultura, herec, Milan Hajn, Komunistické Československo, Jack London, Tomáš Jarkovský, Jack Kerouac

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři z širších nominací na Cenu Thálie putují do Divadla Drak v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.