Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Od dnešního dne platí noční zákaz vycházení. Jde o další zpřísnění opatření proti koronaviru

K dnešní šesté hodině ranní začala platit další přísnější opatření, která mají vést ke zlepšení epidemiologické situace v souvislosti s koronavirem. Vláda nařídila zákaz vycházení po 21. hodině s výjimkou nezbytných cest a pokud je to možné, lidé mají pracovat z domu. Omezení platí až do konce nouzového stavu. Vláda chce o jeho prodloužení požádat Sněmovnu v pátek. Nouzový stav chce prodloužit do 3. prosince.

Noční zákaz vycházení

Vycházet z domu je zakázáno mezi 21:00 a 4:59 hodin. Výjimku mají lidé, kteří cestují do zaměstnání a z něj. Výjimka platí i pro cesty k výkonu povolání, zajištění bezpečnosti a pořádku, řešení krizové situace, ochrany zdraví, veřejné hromadné dopravy, zásobování a rozvážkové služby, poskytování zdravotní nebo sociální péče.

Vyjít z domu můžeme i kvůli neodkladné cestě z důvodu ochrany zdraví, života nebo majetku. Povoleno je také venčení psů. Lidé s nimi mohou ale jen 500 metrů od bydliště.

Omezení volného pohybu zůstává po zbytek dne. Tedy od 5:00 do 20:59 hodin

Povoleno je cestování do zaměstnání, umožněny jsou i nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými. Možné jsou také cesty pro obstarání základních potřeb, jakými jsou nákupy potravin, léků, hygienických potřeb a krmiva pro psy. Tyto nákupy je možné provádět i pro blízké nebo v rámci dobrovolnictví a sousedské výpomoci.

Výjimku mají i lidé, kteří cestují do zdravotnických zařízení nebo za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí. Povoleno je vycestovat do přírody a parků nebo na vlastní chatu a chalupu. Povoleno je vycestovat z České republiky.

Svatby a pohřby

Na svatbách a pohřbech je možná účast jen deseti lidí. Na veřejně přístupných místech mohou být pohromadě pouze dva lidé, pokud se nejedná o rodinné příslušníky.

Homeoffice

Vláda nařídila práci z domova všude tam, kde je to možné

Na trzích s rozestupy

Na tržištích a tržnicích vláda zakázala prodej. Zakázán je také stánkový prodej. Nevztahuje se ale na prodej ovoce a výrobků z něj, zeleniny, mléka a výrobků z mléka, vajec, pekařských a cukrářských výrobků, které musí být z domácí výroby. Výrobky se v prostorách trhů nesmí konzumovat. Na ploše 400 metrů čtverečních může být v jeden čas nanejvýš dvacet lidí a stánky od sebe musí být minimálně dva metry.  

Omezeny jsou i lázeňské provozy

Péči mohou lázeňské a léčebně-rehabilitační zařízení poskytovat jen těm lidem, kteří ji mají alespoň částečně hrazenou z veřejného pojištění, samoplátcům ne.

Nedělní prodej v maloobchodu je zakázán

V neděli musí mít nově maloobchodní prodejny zavřeno po celý den. Od pondělí až do soboty musí mít obchody zavřeno mezi 20:00 a 5:00. Zavřená musí být také kasina, herny a sázkové kanceláře.

Výjimku mají čerpací stanice, lékárny a prodejny s větší koncentrací lidí. Týká se do letišť a nádraží. Otevřeno mohou mít i prodejny ve zdravotnických zařízeních.

Restaurace mohou i nadále prodávat přes okénko. Otevřená zůstanou květinářství. V prodejně ale mohou být maximálně dva zákazníci. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky opatření, zpřísnění, koronavirus, zákaz vycházení, ČR, vláda, omezení, lockdown, dům, Poslanecká sněmovna ČR, COVID-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od dnešního dne platí noční zákaz vycházení. Jde o další zpřísnění opatření proti koronaviru  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.