Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nemocnice v Hradci Králové hledá dárce plazmy, kteří prodělali koronavirus

Fakultní nemocnice hledá dárce plazmy, kteří za sebou mají onemocnění COVID-19. Právě jejich plazma by mohla být cestou k léčbě nemocných. Pracoviště v Hradci Králové je jediným v Královéhradeckém kraji, které tuto plasmu odebírá.

„Zájemci o darování plazmy mohou přijít bez objednání na Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové, v pracovních dnech od 7:00 do 11:00 hodin a ve středu od 14:00 do 17:00 hodin, kdy jim odebereme vzorek krve na zjištění protilátek proti koronaviru a vyšetříme je, zda splňují kritéria dárcovství,“ uvedl primář Transfuzního oddělení Vít Řeháček.

Osoby s vysokou hladinou protilátek proti COVID-19 a s plazmou, která dovoluje další zpracování, budou za jeden až tři týdny vyzváni k vlastnímu odběru.

Odběr je bezbolestný a netrvá ani hodinu

Odběr trvá zhruba 40 – 45 minut, během kterého pacientovi odeberou zhruba 800 mililitrů krevní plazmy. Po napíchnutí žíly je krev odváděna do odstředivého válce, kde se oddělí od plazmy. Zbylá krev následně putuje pacientovi zpět do těla.

Zhruba 80 procent krevní plazmy tvoří voda. Pacient se tak může cítit dehydratovaný, malátný a slabý. Před samotným odběrem se doporučuje vypít co nejvíce tekutin. Krevní plazmu může darovat kdokoli ve věku od 18 do 65 let s váhou nad 50 kilogramů. Další podmínkou je, že zájemce o dárcovství nikdy nedostal transfuzi a u žen, že nebyly těhotné.

„Od června tuto plazmu darovali desítky dárců, využita byla k léčbě pacientů a také v krajských nemocnicích,“ řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky fakultní, nemocnice, Hradec Králové, plazma, odběr, COVID-19, koronavirus, pomoc, léky, léčení, C+, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Hradci Králové hledá dárce plazmy, kteří prodělali koronavirus  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.