Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Platnost řidičáků se v nouzovém stavu prodlužuje, průkaz není potřeba měnit

Lidé s propadlým řidičským průkazem mohou i nadále řídit, na doklad se hledí jako na platný a nehrozí žádné pokuty. Ministerstvo dopravy totiž rozhodlo po domluvě s Ministerstvem vnitra na toleranci neplatných řidičských průkazů v rámci nouzového stavu na území České republiky. Ministerstvo navíc navrhuje prodloužení platnosti řidičských průkazů až do 31. března 2021.

„Za předpokladu, že uplynula doba platnosti řidičských průkazů v době trvání nouzového stavu, se hledí na tyto doklady jako na platné. Držitelé těchto dokladů nebudou za výkon činnosti realizovaný s dokladem, jenž v době nouzového stavu pozbyl plynutím času své platnosti, v přestupkovém řízení postihováni,“ stojí v metodickém stanovisku Ministerstva dopravy, které teď obdržely obecní úřady obcí s rozšířenou působností a krajské úřady.

Opatření zatím platí na období nouzového stavu a pouze v České republice. Ministerstvo dopravy jedná s Evropskou komisí o návrhu prodloužení platnosti propadlých řidičských průkazů do 31. 3. 2021. Ta může takové prodloužení schválit.

Na odbor dopravy pouze s on-line rezervací. Radnice chce přecházet dlouhým frontám

Stejně jako během první vlny pandemie má dopravní odbor v Hradci Králové s odbavováním lidí problém. Včera odpoledne se zde tvořila dlouhá fronta, které chce radnice přecházet. Od příštího týdne budou obslouženi pouze lidé, kteří si předem...

Informace o výměně řidičských průkazů

„Pokud vám propadl řidičský průkaz, nemusíte si jej měnit pro cesty po České republice. Pokud nový doklad potřebujete, využívejte prosím rezervační systémy úřadů. O řidičský průkaz lze zažádat až tři měsíce dopředu. O řidičský průkaz lze zažádat na kterémkoli ORP. K výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz,“ říká mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Při podání žádosti již žadatel nepředkládá papírovou fotografii, úředníci pořídí digitální na místě, nebo stáhnou aktuální z registrů vedených ministerstvem vnitra. Pokud řidič požádá o vydání dokladu do pěti pracovních dnů, bude ho výměna stát 700 korun. Standardní výměna je výměna zdarma, zákonná lhůta je do 20 dnů, zpravidla do 14 dnů je doklad vyroben.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto MDČR

Štítky řidičské průkazy, výměna řidičských průkazů, platnost řidičských průkazů, řidičský průkaz, nouzový stav, Ministerstvo dopravy České republiky, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky, Evropská komise, František Jemelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platnost řidičáků se v nouzovém stavu prodlužuje, průkaz není potřeba měnit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.