Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO | VIDEO: Bezpečnostního opatření v Praze se zúčastnili i policisté z kraje. Po protestech je několik lidí podezřelých z trestného činu

Dohled nad včerejšími protesty proti vládním protiepidemickým opatřením drželi v Praze i policisté z Královéhradeckého kraje. Po ukončení akce se část demonstrantů střetla na Staroměstském náměstí s policisty a několik jich zranila. Čtrnáct lidí je podezíráno z trestných činů.

Bezpečnostního opatření se v neděli 18. října v Praze zúčastnily tři desítky policistů z celého Královéhradeckého kraje. Kolegům do Prahy jeli pomoci zkušení policisté z krajských pořádkových jednotek. Tito policisté jsou mimo jiné na akce tohoto charakteru speciálně vycvičeni. Během jejich nasazení, které proběhlo na místě v kooperaci s dalšími policisty, došlo z jejich strany k přímému zákroku vůči demonstrantům. Na místě zúročili tvrdý speciální výcvik. Zákrok byl veden naprosto profesionálně a všichni naši policisté se vrátili v neděli vpodvečer zpět do svých domovů,“ říká ředitel Krajské policie Královéhradeckého kraje Petr Petřík.

Při včerejším opatření bylo poškozeno deset služebních vozidel, poničeny byly i policejní helmy, štíty a další vybavení. To vše po házením předmětů, úderech a kopech útočníků.

Staroměstské náměstí se proměnilo ve válečnou zónu

Útočníci házeli na policisty lahve, kameny, petardy, světlice i odpadkové koše. Policie proti nim použila slzný plyn, vodní dělo i zásahové výbušky. Vytlačovala je koňmi a vozidly. Zraněno bylo celkem dvacet policistů.

„V sedmnácti případech se jednalo o pohmožděniny a naraženiny. Tato zranění na místě nevyžadovala okamžité lékařské ošetření. Další tři policisty přímo na místě ošetřili záchranáři a dva z nich posléze převezli do nemocnice. Všichni policisté jsou již propuštěni do domácího léčení,“ uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Zadrženo bylo 144 lidí z toho čtrnáct jich bylo zadrženo pro podezření z trestného činu. Ve všech čtrnácti případech kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví.

Demonstrace překračovala maximální počet povolených účastníků

Akce byla svolána občanským spolkem Hnutí občanské nespokojenosti. Fotbaloví a hokejoví fanoušci různých klubů předem hlásili, že se k ní připojí. Program spolku měl být dvouhodinový, demonstrace ale byla ukončena už po hodině. K jejímu ukončení vyzval spolek magistrát. Počet účastníků totiž několikanásobně překročil 500. Podle odhadu úřadu i policie, jich tu byly přibližně 2000. Většina z nich neměla roušky.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Šeda, Ivo Spisar

Štítky policie, Královéhradecký kraj, bezpečnostní opatření, demonstrace, zranění, trestný čin, Praha, Staroměstské náměstí, protest

FOTO | VIDEO: Bezpečnostního opatření v Praze se zúčastnili i policisté z kraje. Po protestech je několik lidí podezřelých z trestného činu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.