Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Během dopoledne dobrovolníci v Jičíně posbírali jedenáct pytlů odpadků. Našla se i lednička

I město Jičín se zapojilo do celostátní akce Ukliďme Česko. Několik desítek dobrovolníků se sešlo na hrázi rybníku Šibeňák. Prošel se jak lesopark, tak veřejně přístupná místa. Během pár hodin se podařilo nasbírat jedenáct pytlů odpadků.

„Uklidili jsme asi 165 kilogramů nepořádku z veřejných prostranství. Navíc jsme narazili i na jednu ledničku,“ řekla organizátorka letošního ročníku Daniela Hojcsková.

Ukliďme Česko je celostátní akce. V jednotlivých lokalitách a městech ji pořádají dobrovolníci, kteří vytváří úklidové čety. Na těchto místech jsou k dispozici odpadkové koše, rukavice a potřebné náčiní na sběr odpadků. „Narazí-li dobrovolníci na nebezpečný odpad zkontrolují ho Technické služby města Jičína. Ty mají ještě jeden úkol, a to zajistit odvoz naplněných pytlů,“ dodává mluvčí radnice Jan Jireš.

Jičín tuto iniciativu rozšířil i mezi domácnosti. Radnice po městě rozšířila několik velkokapacitních kontejnerů, aby mohli úklid provést i lidé v barácích a bytech. Občané ze svých domovů vyházeli 4,8 tuny odpadu.

Česko se uklízelo i v Hradci Králové

Začátkem října vyrazila skupina dobrovolníků uklidit prostranství kolem rybníku Biřička. Během tří hodin se jim podařilo nasbírat 190 kilogramů odpadků. Našlo se celkem 90 plechovek od piva a jeden záchod i s prkénkem. 27 kilogramů tvořily plasty, 17 kilogramů sklo, kovového odpadu dobrovolníci nasbírali šest kilogramů a 140 kilogramů připadlo na odpad směsný.

31 dobrovolníků uklidilo Biřičku v Hradci Králové. Mimo jiné se našel záchod a 90 plechovek piva

Už po patnácté se o prodlouženém víkendu sešli dobrovolníci, aby vyčistili areál rybníka Biřičky. Během tří hodin se podařilo nasbírat 190 kilogramů odpadů. 27 kilogramů tvořily plasty, 17 kilogramů sklo, kovového odpadu dobrovolníci nasbírali...

Akce Ukliďme Česko by se měla konat i v příštím roce. Předběžně je termín stanovený na sobotu 27. března.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Jičín

Štítky odpadky, Ukliďme Česko, Jičín, dobrovolník, lednička, Královéhradecký, kraj, pytel, nepořádek, výzva, ČR, odpad, Česko, rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během dopoledne dobrovolníci v Jičíně posbírali jedenáct pytlů odpadků. Našla se i lednička  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.