Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejoptimističtější scénáře mluví o naplnění kapacit nemocnic na konci října. Zařízení odkládají operace

Naplnění kapacit českých nemocnic se nevyhneme ani při utlumení nárůstu osob s koronavirem. Ve své studii o tom mluví Ústav zdravotnických informací a statistik. Podle jejich závěrů dojde i při tom nejoptimističtějším scénáři k naplnění nemocnic na konci října.

V Česku přibylo v úterý 8325 prokázaných případů nemoci covid-19. Je to druhý nejvyšší denní nárůst po pátečním rekordu, který byl ještě o 292 případů vyšší. V žádný jiný den od propuknutí epidemie počet nově prokázaných případů nepřesáhl 8000. Aktuálně nemocných je v česku 68 740 lidí.

Statistici vytvořili tři reálně hrozící scénáře odvíjející se od reprodukčního čísla, která určuje kolik lidí ve svém okolí člověk pozitivní na covid-19 nakazí. Při realistickém scénáři, kdy se reprodukční číslo bude pohybovat na hodnotě 1,2, bude na konci měsíce v nemocnicích 4539 osob nakažených koronavirem. Rizikový scénář s reprodukčním číslem 1,4 by znamenal 8 067 hospitalizovaných osob a vysoce rizikový scénář s reprodukčním číslem 1,5 více než 10 tisíc pacientů v nemocnicích.

Jen pro porovnání, nyní je reprodukční číslo asi 1,53. Tedy i za hranicí nejčernějšího scénáře.

Říjen rozhodne

I nejoptimističtější scénář tak naznačuje přeplnění nemocnic na konci října. Podle statistiků by v takovém případě bylo zhruba tisíc osob na jednotce intenzivní péče a více než 500 z nich bude potřebovat pomoc přístrojů na podporu dýchání.

„Tyto hodnoty se rovnají vyčerpání dostupných kapacit hlášených nyní z nemocnic. Rizikovější scénáře již indikují riziko překročení hlášené dostupné kapacity systému. Z toho důvodu je nutné iniciovat kroky vedoucí k omezení elektivní péče. I pokud by se epidemiologický vývoj zásadně zlepšil, potřeba hospitalizační péče bude vysoká minimálně po dobu dalších tří týdnů,“ píše ústav ve své neveřejné zprávě, kterou zveřejnil například Deník N.

Hledání lůžek

Právě kvůli nepříliš pozitivnímu výhledu hasiči a armáda společně s hejtmany vybírají záložní objekty a příslušný personál k zajištění až 10 tisíc lůžek v celé republice. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mají být lůžka vyčleněna pro pacienty s covidem-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči. 

„Ústřední krizový štáb velmi intenzivně pracuje na vytvoření záložních kapacit, abychom naplnili slib ministerstva zdravotnictví, že navýšíme počty lůžek v České republice až na 10 tisíc. To je pro nás absolutní priorita. Hasiči společně s hejtmany, armádou vybírají záložní objekty a zajišťují pro to příslušný personál, protože můžeme mít dostatek lůžek, ale současně musíme mít dostatek personálu, který se o pacienty bude starat,“ uzavřel předseda a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, nemocnice, kapacita, Hlídač státu, Česko, COVID-19, základní reprodukční číslo, Jan Hamáček, Roman Prymula, ČSSD, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ústřední krizový štáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejoptimističtější scénáře mluví o naplnění kapacit nemocnic na konci října. Zařízení odkládají operace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.