Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z vysokoškolských kolejí v Hradci Králové nemohou domů desítky studentů

Vládní nařízení opustit vysokoškolské koleje se aktuálně netýká na kolejích Univerzity Hradec Králové asi 150 studentů z celkového počtu zhruba 700 ubytovaných. Jde o kombinaci zahraničních studentů, studentů, kterým lze ze zákona uložit pracovní povinnost a doktorandů, kteří zajišťují výuku v několika předmětech. Dosud odjeli jen někteří, jiní čekají na možnost otestovat se na COVID-19. Ministerstvo školství dodatečně zmírnilo pondělní nařízení o výjimku pro studenty, kteří se domů vrátit nemohou.

"Ze zbylých 550 zhruba třicítka ubytovaných odevzdala vedení kolejí čestné prohlášení, kterým uvádí, že v místě trvalého bydliště není pro objektivní důvody možné bydlet a přebývat. Tím pádem se vládní nařízení v rámci Palachových kolejí týká zhruba pěti stovek studentů," řekl dopoledne mluvčí UHK Jakub Novák. Univerzita očekává, že se počet zmíněných asi 30 ubytovaných studentů, kteří nemohou domů, zvýší.

Aby škola předešla shromaždování studentů při ukončení ubytování v uzavřených prostorách, například při vracení lůžkovin či kontrol pokojů, rozhodla, že jim nechá klíče od pokojů. "Klíče nemusí odevzdat, tím se ale zároveň připravujeme o možnost kontroly toho, kolik lidí nakonec koleje opustilo. Vytvoření podmínek, kde se zbytečně nebudou studenti ve velkých skupinách stýkat a shromažďovat, považujeme za důležitější," uvedl pro Novák.

Ministerstvo školství po dohodě s resortem zdravotnictví nabídlo testování ubytovaným na kolejích zdarma prostřednictvím mobilních odběrových týmů. "U Centrálního řídícího týmu covid-19 jsme poptali možnosti takového testování našich studentů, kteří se obávají odjezdu domů, prozatím ale bez odezvy," sdělil Novák.

V pondělí, kdy vláda rozhodla, že se do středy musí všichni studenti s trvalým pobytem v České republice z kolejí odstěhovat, byly koleje UHK obsazeny asi z 90 procent. Výjimku dostali studenti s nařízenou pracovní povinností, studenti lékařských oborů či ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi na školách a později také studenti, kteří se domů vrátit nemohou.

Autoři | Foto UHK

Štítky koronavirus, školy, vysoké, Hradec Králové, koleje, student, COVID-19, opatření, ubytování, Univerzita Hradec Králové, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Jakub Novák, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z vysokoškolských kolejí v Hradci Králové nemohou domů desítky studentů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.