Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Od začátku týdne zemřelo v kraji sedm pacientů s COVID-19. Skokově stoupl i počet nakažených

V Královéhradeckém kraji se situace kolem pandemie od začátku týdne zhoršila. Od pondělí v nemocnicích zemřelo pět pacientů s COVID-19. Skokově přibylo nakažených. Za posledních 24 hodin se jedná o 410 nových případů koronaviru. To je zatím nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie.

V Královéhradeckém kraji k dnešnímu dni zemřelo celkem 26 lidí s potvrzenou nákazou COVID-19. Jde o pět lidí z Jičínska, Náchodska a Trutnovska. Devět lidí zemřelo na Náchodsku, pět na Trutnovsku a Jičínsku, šest v Hradci Králové a jeden na Rychnovsku. Počet aktivních případů v těchto dnech dorovnává počet celkově uzdravených. V tuto chvíli má v našem regionu pozitivní test potvrzeno 1.912 lidí. Vyléčených je od začátku pandemie 2.059.

Nejzasaženějším regionem zůstává Náchodsko, zde je 665 nakažených. Nejméně případů je potvrzených na Jičínsku. Zde je 118 pacientů.

V případě dotazů ohledně COVID-19 kontaktuje centrální linku Hygienické služby České republiky na telefonním čísle 1221.

Aktuální počty nakažených v Královéhradeckém kraji:

  • Náchodsko – 665
  • Hradecko – 518
  • Trutnovsko – 338
  • Rychnovsko – 273
  • Jičínsko – 118

Podle serveru hlidacstatu.cz je v Královéhradeckém kraji v těchto dnech volných 17 lůžek na jednotkách intenzivní péče a ARU pro kovidové pacienty. Klasických lůžek pro lidi s pozitivním testem je 35.

BLOG: Moje zkušenosti s koronavirem. Falešně negativní test a nefunkční chytrá karanténa

Hned na začátek bych chtěla říct, že jsme nikdy z koronaviru neumírali strachy, ale taky jsme ho nikdy nebrali jako „nevinnou chřipečku“. Zkrátka jsme z něj měli tak nějak přirozený respekt a snažili se mu nechodit moc naproti. I tak se nám ale...

Prymula se omluvil a poprosil o pomoc

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) se včera večer v televizním projevu omluvil za to, že nebyl v létě dost důrazný a na opatřeních proti druhé vlně koronaviru netrval. Řekl, že měl na lidi více apelovat, jako to umí jiní. "Ekonomika funguje, jen když je epidemie pod kontrolou, nejsou plné nemocnice a lidé se ze strachu nezavírají doma," uvedl. Boj s epidemií je podle něj dlouhodobý, pro jeho zvládnutí je od začátku třeba stanovit jasnou a promyšlenou strategii.

Prymula připomněl, že stav v České republice se prudce zhoršuje a nárůst počtu nových případů je jeden z nejvyšších na světě. Modely vývoje epidemie postavené na dostupných datech o šíření viru podle něj ukazují, že v následujících týdnech vzroste počet hospitalizací, těžkých případů a úmrtí. "A to je takřka jisté. Čekají nás opravdu tři složité a neveselé týdny," dodal.

Vyzval tak občany České republiky, aby v boji s koronavirem pomohli. Podle jeho slov je třeba dodržovat současná opatření, jenom tak se podaří snížit ono důležité číslo „R“ a stabilizovat situace v celé České republice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky COVID-19, koronavirus, Královéhradecký, kraj, úmrtí, pandemie, čísla, statistika, lůžka, nemocnice, Hradec Králové, Náchod, nárůst, zhoršení, situace, Královéhradecký kraj, pacient, okres Náchod, okres Jičín, Česko, okres Trutnov, Roman Prymula, okres Ryc

Od začátku týdne zemřelo v kraji sedm pacientů s COVID-19. Skokově stoupl i počet nakažených  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.