Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Safari Park získal na posílení chovu nosorožce z Německa. Před rokem zaútočil na auto ošetřovatelky

Safari Park Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku získal v minulých dnech z Německa na posílení chovu nosorožců bílých jižních osmadvacetiletého samce. Nově bude skupina jižních bílých nosorožců čítat dva samce a čtyři samice. Nový samec jménem Kusini přišel do Dvora Králové ze Serengeti Parku Hodenhagen, narodil se v americkém San Diegu.

Samec Kusini si nyní na nové prostředí zvyká v zázemí zoo. V Hodenhagenu loni upoutal pozornost tím, že zaútočil na auto ošetřovatelky, které několikrát převrátil. Ošetřovatelka z útoku vyvázla jen s modřinami. Ve Dvoře Králové nosorožec do výběhů, kde jezdí auta, vpouštěn nebude.

Dvorská zoo patří k nejúspěšnějším chovatelům nosorožců na světě. V zoo se dosud narodilo přes 50 nosorožců a zoo je jedinou na světě, která rozmnožila severní bílé nosorožce. Poslední dva severní bílí nosorožci na planetě pocházejí právě ze Dvora Králové a nyní žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta.

Kvůli historickému zaměření dvorské zoo na severní bílé nosorožce a ohrožený východní poddruh černých nosorožců se ve Dvoře Králové zatím narodila pouze dvě mláďata nosorožce bílého jižního.

Dvorská zoo nyní chová 20 nosorožců, z nichž 14 je nosorožců černých východního poddruhu a šest je bílých jižních. Nosorožci černí jsou ohroženi vyhynutím, v přírodě jich žije posledních zhruba 900 jedinců. Nosorožců bílých jižních žije v Africe přibližně 20.000 kusů.

Základ chovu nosorožců ve Dvoře Králové byl položen téměř před 50 lety zvířaty, která z afrických expedic na přelomu 60. a 70. let minulého století přivezl tehdejší ředitel zoo Josef Vágner. První nosorožec se ve Dvoře Králové narodil v roce 1976.

Autoři | Foto FB: Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky ČR, Německo, příroda, zoo, Dvůr Králové n.L., nosorožci, FOTO, Dvůr Králové nad Labem, ZOO Dvůr Králové, San Diego, okres Trutnov, Josef Vágner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park získal na posílení chovu nosorožce z Německa. Před rokem zaútočil na auto ošetřovatelky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.