Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj chce část z podpory Kvasin získat pro nemocnici Rychnov

Královéhradecký kraj přivítal včerejší rozhodnutí vlády prodloužit projekt investic do rozvoje průmyslové zóny Kvasiny - Solnice o tři roky a podpořit jej dalšími téměř 2,5 miliardy korun. Kraj věří, že v navýšené podpoře se především najde téměř 300 milionů korun na dlouho připravované rozšíření krajské nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. V Kvasinách má závod automobilka Škoda Auto, továrna s 9000 lidmi je největším zaměstnavatelem v kraji.

Podporu budování veřejné infrastruktury v zóně Kvasiny - Solnice, kde nyní pracuje asi 12.500 lidí, vláda schválila v roce 2015 a v roce 2017 ji zdvojnásobila na šest miliard korun. Nyní se podpora zvýší o téměř 2,5 miliardy Kč na více než osm miliard korun a práce potrvají do roku 2023. Projekt počítá vedle rozšiřování samotné průmyslové zóny také s rozvojem technické infrastruktury v regionu, školství, sportovních aktivit, posílením bezpečnosti nebo rozšířením rychnovské nemocnice. Největší část investic jde ale do dopravních staveb.

Díky rozvoji Kvasin je Rychnovsko regionem s nejnižších nezaměstnaností v Česku. Na konci září nezaměstnanost na Rychnovsku činila 1,8 procenta. Za prací na Rychnovsko přišlo několik tisíc cizinců.

"Je to dobrá zpráva, usilovali jsme o to, aby se vyřešilo čerpání peněz v čase. Rozšíření rychnovské nemocnice je prioritou kraje i vzhledem k současné epidemické situaci," řekl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Tříleté prodloužení termínu dokončení je podle něj důležité zejména u plánovaných silnic a obchvatů, které ještě nemají hotovou majetkoprávní přípravu. Navýšení finanční podpory je dáno i tím, že za poslední roky zdražily stavební práce.

Hejtman věří, že rozvoj závodu v Kvasinách bude pokračovat, ať se stávajícími či jinými modely vozů. "Samozřejmě, čím více modelů s vysokou přidanou hodnotou zůstane u nás, tím to bude lepší," řekl. Závod Škody Auto loni vyrobil rekordních 320.000 automobilů. Produkuje limuzínu Superb a SUV modely Kodiaq, Karoq a Seat Ateca.

Odborový předák Škody Auto Jaroslav Povšík v září uvedl, že automobilka má přijít o výrobu některých svých modelů v Česku, proti čemuž budou odbory bojovat. Výroba Superbu se má podle Povšíka přesunout do Bratislavy, Kodiaqu do Německa a Seatu Ateca do Španělska. Nový předseda představenstva Škody Thomas Schäfer v srpnu uvedl, že automobilka plánuje zvýšení výkonu a další růst a zároveň zachová vysokou míru investic do vývoje.

Autoři | Foto nemocnice Rychnov nad Kněžnou

Štítky ČR, reality, vláda, automoto, Kvasiny, Královéhradecký, Rychnov nad Kněžnou, nemocnice, Královéhradecký kraj, ŠKODA AUTO a.s., investice, automobilka, okres Rychnov nad Kněžnou, Česko, Solnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce část z podpory Kvasin získat pro nemocnici Rychnov  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.