Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2020: Hradečtí Piráti mohou mít hejtmana v koalici s ANO a ČSSD, řekl dosavadní hejtman Štěpán

Piráti v Královéhradeckém kraji podle dosavadního hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) dostali nabídku na funkci hejtmana v případné koalici s ANO a koalicí ČSSD a Zelení. Taková koalice by měla 23 hlasů ze 45. Piráti nabídku nekomentovali a uvedli, že všechna jednání jsou otevřená. ANO by podle svého lídra Jiřího Dědečka preferovalo trojčlennou vládu vítězné koalice ODS, STAN, Východočeši s ANO a ČSSD a Zelenými, která by měla 28 hlasů.

Klíč k vytvoření nové krajské vlády podle Štěpána drží koalice v čele s ODS a Piráty. Zatím žádný hmatatelný výsledek z dosavadních jednání podle něj nevzešel. Nabídka postu hejtmana pro Piráty však podle Štěpána padla a Piráti ji podle něj řeší.

Lídr Pirátů Pavel Bulíček řekl, že Piráti dosud jednali se všemi stranami kromě SPD. Podle něj si uvědomují že jsou se svými sedmi mandáty jazýčkem na vahách. Pokud koalice vedená ODS či ANO získají na svou stranu Piráty, utvoří již jen s jedním dalším partnerem krajskou vládu.

Jednání potrvají nejméně týden

Nabídku na post hejtmana, jak o ní hovořil Štěpán, Bulíček nekomentoval. "V tuto chvíli jsou jednání otevřená. Jednáme i v rámci svého zastupitelského klubu, co je pro nás přijatelné," řekl Bulíček. Variantu vlády s ANO a ČSSD označil za jednu z možností, stejně jako vládu s ODS a dalším subjektem. Jednání ještě podle něj potrvají nejméně týden.

Dědeček řekl, že ANO spolu se socialisty přináší 16 mandátů a chtělo by jednat s vítězem voleb, který by podle něj měl sestavovat koalici. Koalici tvořenou ODS a jejími partnery se dvěma vládními stranami ANO a ČSSD by Dědeček považoval za stabilní a přínosnou právě v současné době koronavirové krize, kdy se krátí příjmy krajského rozpočtu.

K jednáním s Piráty Dědeček uvedl, že hnutí ANO není známo, jaká jednání probíhají mezi sociálními demokraty a Piráty. Nicméně poznamenal, že "pokud bychom se s Piráty měli dohodnout, tak platí také nabídka hejtmana pro pirátskou stranu".

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši se ziskem 12 mandátů. Dvanáct křesel získalo i druhé ANO. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice TOP 09, HDK a LES. Dva mandáty získala SPD.

VOLBY 2020: Přehled nových zastupitelů Královéhradeckého kraje. Jsou mezi nimi stálice i úplní nováčci

Lidé v Královéhradeckém kraji si zvolili nové zastupitele, ty budou vést kraj následující čtyři roky. Nejvíce křesel obsadí koalice ODS, STAN a Východočechů společně s ANO. Každý ze subjektů má po 12 mandátech. Zbylé si rozdělí dalších pět...

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, volby, kraje, Královéhradecký, koalice, ANO 2011, ČSSD, Česká pirátská strana, Jiří Štěpán, ODS, vláda, Jiří Dědeček, Starostové a nezávislí, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Hradečtí Piráti mohou mít hejtmana v koalici s ANO a ČSSD, řekl dosavadní hejtman Štěpán  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.