Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2020: Je sečteno. Volby do krajského zastupitelstva ovládla koalice ODS, STAN a Východočechů

, aktualizováno 3. října 2020, 19:33

Krajské volby v Královéhradeckém kraji už mají jasného vítěze. Sečteno je 100 procent hlasů a největší počet získala koalice ODS, STAN a Východočechů. Druhé je ANO a třetí skončila Česká pirátská strana. Volební účast dosáhla na 41,01 procenta. Sečteny jsou i hlasy voleb senátních.

První místo ve volbách do krajských zastupitelstev pro rok 2020 patří koalici ODS, STAN a Východočechů. Zvolilo ji 41 668 voličů, což představuje 23,53 procenta hlasů. ANO, pro které hlasovalo 22,04 procent voličů, získalo celkem 39 037 hlasů. Na třetím místě se umístila se 14,41 procenty Česká pirátská strana. Ta získala 25 513 hlasů.

Koalice ODS, STAN a Východočechů získala 12 mandátů. Stejný počet křesel obsadí hnutí ANO. Sedm mandátů si přerozdělí členové Pirátů. 

Lídr vítězné koalice ODS, STAN a Východočechů Martin Červíček má jasno. „V případě, že se stanu hejtmanem, senátorského postu se nevzdám,“ řekl redakci Hradecké Drbny. Červíček zatím žádné domlouvání nerealizoval, teprve s tím začne. Nevyloučil možnou spolupráci s ANO.  

Výsledky senátních voleb

Do druhého kola senátních voleb na Trutnovsku postoupili senátor Jan Sobotka (za STAN) a Jan Jarolím (ANO). Sobotka má 41,71 procenta hlasů, druhý Jarolím získal 26,26 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 37,13 procenta voličů, o hlasy usilovali čtyři kandidáti.

V obvodu Hradec Králové, půjde do druhého kola Jiří Mašek (ANO) a Jan Holásek (za HDK). Mašek má 19,51 procenta hlasů, druhý Holásek obdržel 16,91 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 42,56 procenta voličů, o hlasy voličů usilovalo jedenáct kandidátů.

Na Rychnovsku jde do druhého kola senátor Miroslav Antl (ZA OBČANY) a Jan Grulich (TOP 09). Antl získal 26,44 procenta hlasů, druhý Grulich má 24,37 procenta. Na Rychnovsku byla volební účast na 38,84 procentech. O hlasy tu usilovalo osm kandidátů.

Druhé kolo senátních voleb se uskuteční za týden 9. a 10. října.

S volební účastí jsou spokojeni i samotní lídři jednotlivých politických stran a hnutí. „Jsem přesvědčen, že se nové koalici podaří posunout náš kraj o kousek dopředu. A to i v této nelehké době,“ řekl současný hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD). 

S čím ale hejtman kraje spokojen není, je průběžný výsledek voleb. Odpovědi na otázky, se kterými stranami by šel do koalice a co by dělal v případě, že by neobhájil své křeslo, označil za předčasné.

ANO by šlo do koalice s kýmkoliv

S volební účastí je spokojeno také hnutí ANO. V Královéhradeckém kraji se drží u voličů v předních příčkách. Pokud by došlo na vyjednávání koalice, jasného partnera zatím nemá. „Všechno je o lidech a vzhledem k tomu, že nás poznali a čtyři roky jsme měli mandát v Královéhradeckém kraji, zatím nemohu říci, že bychom se konkrétně k někomu vyhradili a nechci předjímat,“ řekla Hradecké Drbně Ivana Hantschová.

Hnutí řešilo i situaci, která tu nastala před čtyřmi lety. Tehdy se ANO při krajských volbách stalo favoritem, ale nakonec skončilo v opozici. „Nedá se říci, že jsme na to připraveni, ale určitě jsme na tom pracovali a se všemi subjekty, ať stranami nebo hnutími, jsme vyjednávali a bavili se o případné koalici a o případné spolupráci,“ doplnila Hantschová.

Podvod na voliče, tak se vzpomíná na poslední krajské volby v roce 2016

Poslední krajské volby se v Královéhradeckém kraji konaly před čtyřmi lety, tedy v roce 2016. Dodnes se na ně vzpomíná jako na „podvod na voliče“. S velkým předstihem vyhrálo hnutí ANO. Ještě v ten večer však vznikla koalice pěti stran, která...

Jako první si sednu a udělám si kafe, řekl lídr Pirátů 

To je plán Zdeňka Podala, pokud by se dostal do hejtmanské kanceláře. Zatím ještě není sečtený Hradec Králové, ale Piráti jsou spokojeni. „Máme zatím sedm mandátů. Já myslím, že je to úspěch. Mysleli jsme, že budeme mít mandátů méně,“ řekl lídr Pirátů Zdeněk Podal.

Piráti už mají jasno s kým by do koalice jít nechtěli. Je to to SPD.

Volby byly z pohledu policie klidné

„Volby v Královéhradeckém kraji proběhly naprosto v pořádku. Policie v našem regionu nemusela řešit jedinou komplikaci,“ řekla policejní mluvčí Lucie Konečná. Podle oslovených volebních komisí nebyl problém ani s rouškami. Lidé hygienická opatření nařízená vládou většinou respektovali.

Jako první byly sečteny hlasy v Běcharech 

V Královéhradeckém kraji se podařilo nejrychleji sečíst výsledky krajských voleb členům okrskové volební komise v Běcharech na Jičínsku. Voleb se v obci s 214 voliči zúčastnilo 23,83 procenta z nich. Jednoznačně u nich zvítězilo hnutí ANO 2011, které dostalo přes 41 procent hlasů. Za ním s 16 procenty následovala koalice ČSSD a Zelených. 

VOLBY 2020: V kraji byly nejrychleji sečteny hlasy voličů v Běcharech na Jičínsku

V Královéhradeckém kraji se podařilo nejrychleji sečíst výsledky krajských voleb členům okrskové volební komise v Běcharech na Jičínsku. Voleb se v obci s 214 voliči zúčastnilo 23,83 procenta z nich. Jednoznačně u nich zvítězilo hnutí ANO 2011,...

                                  

Volilo se i v muzeu 

V Náchodském muzeu v historickém Broučkově domě na Masarykově náměstí v centru města volí lidé mezi vystavenými exponáty.  Volby se konaly kvůli sílící epidemii koronaviru za přísných hygienických pravidel.

V Jaroměři lidé volili v železničním muzeu. Za první volební den se zde pohybovala volební účast kolem 19%.

Smrt ve volební místnosti a prodané hlasy

Ve volební místnosti v Lounech včera odpoledne zemřel starší muž, byl členem volební komise. První pomoc mu na místě poskytli laici a hned na to i zdravotníci. Muže se ale zachránit nepodařilo. „Byl nahrazen náhradníkem v dané okrskové komisi,“ řekl ministr vnitra Petr Mlsna.

Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny, byl kromě úmrtí zaznamenán ještě jeden závažný incident. Mělo jít o podezření zapisovatelky jedné komise v Moravskoslezském kraji. Ta upozornila městskou policii na to, že jsou do volební místnosti dováženi voliči organizovaným způsobem.   

Novinkám Mlsna řekl, že se podezření na kupčení s hlasy týkalo svážení bezdomovců, kteří měli údajně hlasovat za úplatu. Podle policie mělo jít o Karvinsko. „Policisté prověřují na Karvinsku možné narušení regulérnosti voleb. Důvodem je údajné uplácení voličů,“ řekl policejní mluvčí René Černohorský.

Podle informací České televize měli svážení voliči za to, že půjdou hlasovat slíbené dvě stovky nebo pivo a další občerstvení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček | Zdroj ČTK

Štítky volby, 2020, senát, zastupitelstvo, aktualizujeme, konec, sčítání, hlasy, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, koalice, ANO 2011, Starostové a nezávislí, ODS, Královéhradecký kraj, Česká pirátská strana, volební účast, Petr Mlsna, Volby do Senátu Parlam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Je sečteno. Volby do krajského zastupitelstva ovládla koalice ODS, STAN a Východočechů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.