Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ke sdíleným kolům přidávají sousední Pardubice i elektrokoloběžky. Fungují od pátku

Pardubáci mohou od pátku kromě sdílených kol využívat také elektrické koloběžky. Po městě jich provozovatel postupně rozmísí 150. Zájemci si ji půjčí pomocí mobilní aplikace. V Hradci Králové se podobný projekt zatím neplánuje.

„Sdílené elektrické koloběžky jsou v současné době již standardní službou v mnoha městech, bylo by jen otázkou času, kdy by se objevily také v Pardubicích,“ řekl náměstek primátora Pardubic Petr Kvaš (ODS).

Každá elektrokoloběžka má v sobě zabudované GPS, což provozovateli umožní mít přehled o tom, zda je zaparkována na správném místě. V případě, že uživatel stroj odstaví mimo virtuální stanoviště vyznačené v aplikaci, bude mu udělena pokuta ve výši 750 korun.

Výpůjčky bude možné realizovat pouze přes aplikaci, v níž budou vyznačena také území, kam budou mít koloběžky vstup zakázán, nejen z hlediska jízdy, ale i parkování.

„Rychlostní limity na deset kilometrů v hodině budou platit na určitých místech zahrnujících veřejná prostranství, pěší zóny i některé parky, zcela bez stanovišť pak budou Městská památková rezervace, park Na Špici, náměstí Čs. legií, park Pod Vinicí, Bubeníkovy sady, okolí jezera Bajkal či městský hřbitov,“ dodala mluvčí radnice Iveta Koubková.

Koloběžka váží 17 kilogramů

Koloběžka váží 17 kologramů. To z ní dělá nejlehčí model sdílené koloběžky na trhu. Koloběžky mají nafukovací pneumatiky, díky kterým je zajištěna lepší přilnavost a také pohodlnější a bezpečnější jízda. Na jedno nabití baterie ujede koloběžka více než 40 km.

Koloběžka dosahuje maximální rychlosti 25 km/h. V aplikaci lze spustit začátečnický mód, který maximální rychlost jízdy omezí na 15 km/h.

Na koloběžce je umístěno jak přední, tak zadní světlo. Na přední straně a na bocích se dále nacházejí odrazky, které přispívají k vyšší bezpečnosti i při pohybu ve večerních a nočních hodinách.

Hradci Králové musí stačit sdílená kola

V Hradci Králové se o sdílených elektrokoloběžkách zatím neuvažuje. Hradečáci mají možnost půjčit si sdílená kola, ta začala v krajské metropoli fungovat koncem května tohoto roku.

V Hradci Králové ode dneška fungují sdílená kola. K dispozici jich je rovná stovka

Od 18. května v Hradci Králové a Pardubicích začíná fungovat služba sdílených kol. Na 40 stanicích ve městě je k dispozici stovka kol. Modrá kola jsou na prvních 15 minut zdarma, pak je musí cyklista zaplatit pomocí mobilní aplikace.

Stanice, na kterých si můžete kolo půjčit jsou především v centrum Hradce Králové. Jedna je například hned u Klicperova divadla, další dvě na třídě ČSA. Jednu má i Nový Hradec Králové, Svinary, Malšova Lhota, Pouchov nebo Plotiště nad Labem.

Každý, kdo si chce kolo půjčit, musí mít nainstalovanou mobilní aplikaci. Tu aktivuje pomocí své platební karty. V aplikaci cyklista nejde nejbližší kolo, a to si půjčí. Bicykl je vždy třeba vrátit na jednu ze čtyřiceti stanic ve městě. V opačném případě je skrze aplikaci účtován manipulační poplatek.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Lime

Štítky elektro, koloběžka, kolo, sdílení, Pardubice, Hradec Králové, novinka, pravidla, ODS, České aerolinie, Klicperovo divadlo, Bajkal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ke sdíleným kolům přidávají sousední Pardubice i elektrokoloběžky. Fungují od pátku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.