Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecká galerie věnuje výstavu Jiřímu Hilmarovi. Zaměřuje se na jeho opomíjenou tvorbu

Výstava hradeckého rodáka Jiřího Hilmara Nalézat ztracenou rovnováhu představí doposud nepříliš často vystavovanou část umělcova díla z počátku 80. let. Jde o dřevěné objekty, v nichž se umělec soustředí na problematiku přírody. Výstava je k vidění ve čtvrtém parter Galerie moderního umění v Hradci Králové.

V roce 2013 se Jiří Hilmar stal čestným občanem rodného města Hradce Králové a natrvalo se vrátil do České republiky.

Sochař, malíř a grafik Jiří Hilmar se narodil 28. května 1937 v Hradci Králové, vystudoval Vyšší odbornou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a v roce 1967 spoluzaložil Klub konkrétistů. O dva roky později emigroval do Německa a řadu let v Čechách nevystavoval.

V průběhu sedmdesátých let umělec přesídlil z ateliéru uprostřed panenské přírody do centra průmyslové zóny v Porúří. Tamní devastovaná krajina umělce přiváděla ke stále hlubším úvahám nad ohrožením přírody ze strany technické.

„V dnešní době je kladen stále větší důraz na ekologii. K aktuálním otázkám patří i likvidace lesů kůrovcem. O to více mě fascinuje fakt, že Jiří Hilmar se problematikou devastace přírody začal systematicky zabývat již v polovině 70. let, tedy téměř před půl stoletím,“ vysvětluje kurátorka výstavy Ilona Víchová.

Výstava Nalézat ztracenou rovnováhu je sestavena z výběru Hilmarových objektů a reliéfů vytvořených v průběhu let 1977–2002 z jednotného materiálu, dřeva.

Kromě uspořádání rozsáhlé a samostatné výstavy galerie také zakoupila do svých sbírek tři reprezentativní díla sledující tvorbu tří dekád. „Naše dlouhodobá akviziční koncepce dbá na to, aby významní autoři pocházející z Královéhradeckého kraje byli adekvátně zastoupení v naší kolekci současného výtvarného umění,“ upřesňuje ředitel František Zachoval.

Současně s vernisáží výstavy Nalézat ztracenou rovnováhu Jiřího Hilmara proběhnou ve stejný den vernisáže dalších tří výstav, a to Petra Stanického, Vladimíra Preclíka a Dalibora Bači.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto FB: Galerie moderního umění Hradec Králové

Štítky GMU, Hradec Králové, Jiří, Hilmar, výstava, vernisáž, dřevo, příroda, problematika, kultura, umění, Jiří Hilmar, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Česko, galerie, Německo, Praha, Vladimír Preclík, Porúří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká galerie věnuje výstavu Jiřímu Hilmarovi. Zaměřuje se na jeho opomíjenou tvorbu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.