Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

V úpickém domově pro seniory přibyli tři nakažení koronavirem

V soukromém domově seniorů Beránek v Úpici na Trutnovsku se zvýšil počet nakažených koronavirem. Ke včerejšímu odpoledni bylo v domově pětačtyřicet případů, z toho bylo jednatřicet klientů a čtrnáct zaměstnanců. Do včerejší 17. hodiny zjistili hygienici testováním, že za posledních 24 hodin přibyli tři potvrzené nákazy. Jeden klient domova v úterý v nemocnici zemřel.

V šestitisícové Úpici se stal domov důchodců Beránek ohniskem nákazy. „V celé kauze 'Senior dům Beránek Úpice' a na něj navazující případy evidujeme aktuálně 64 pozitivních osob, všechny nejsou z Úpice. Přímo v Úpici je 54 případů k této kauze a další tři případy, které mají úplně jiný zdroj a nijak s Beránkem nesouvisí. Celkem je nyní v Úpici 57 pozitivních osob,“ řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

Nakazilo se také několik rodinných příslušníků pracovníků domova včetně dětí, které chodí do školy. Nákaza se dostala do ZŠ Bratří Čapků nebo do ZŠ Úpice-Lány. Několik tříd je v karanténě.

Podle hygieniků byla v Úpici zdrojem nákazy nejspíš srpnová návštěva dvou muzikoterapeutů v domově seniorů. Onemocnění hygienici zjistili nejdříve u nich a v dalších dnech u klientů a pracovníků domova. Nemocní v domově jsou v izolaci, celý domov je v karanténě. V domově, ve kterém je přibližně 70 klientů a 50 pracovníků, platí zákaz návštěv, zákaz příjmu a přesunu klientů.

V domově Beránek začali vypomáhat pracovníci z krajských ústavů sociální péče. Podle zástupců Královéhradeckého kraje a hygieniků jinde v kraji ohnisko podobného typu jako v Úpici není a situace zatím není dramatická. Radnice v Úpici lidem doporučila zvážení konání a účasti na hromadných akcích pořádaných uvnitř i venku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto sdbu.cz

Štítky Senior dům Beránek, Úpice, koronavirus, klient, nákaza, domov, infekční onemocnění, okres Trutnov, Krajská hygienická stanice, Hradec Králové, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V úpickém domově pro seniory přibyli tři nakažení koronavirem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.