Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Záchrana starých varhan v celém kraji stála hejtmanství přes 16 milionu korun. Zachránit se jich podařilo necelých 50

Královéhradecký kraj v dotačním programu Obnova historických varhan, který vypisuje každoročně od roku 2008, rozdělil 16,4 milionu korun. Díky tomu se podařilo v regionu zachránit 47 těchto historicky a umělecky cenných nástrojů. Za 12 let se celkově proinvestovalo více než 22 milionů korun. Na letošní rok kraj přiznal žadatelům o dotaci celkem zhruba 900.000 korun. Obnovené varhany představí hudební festival.

"První ročník festivalu, který je oslavou jejich záchrany, začne v pátek 11. září v 18:00 koncertem v kostele svaté Anny v Žirči u Dvora Králové nad Labem. Následovat budou koncerty v Jičíně, Častolovicích, Hradci Králové a Broumově," uvedl jeden z autorů projektu Vzkříšené varhany Jakub Hrubý.

Koncertní varhany v Žirči jsou z roku 1829 a postavil je Johann Antonín Barth. Postupným restaurováním procházely od roku 2010, oprava skončila letos. Kraj se na sedmimilionovém rozpočtu podílel téměř polovinou.

Další koncert je naplánován na sobotu 12. září od 18:00 v kostel sv. Jakuba Většího v Jičíně, v pátek 18. září od 19:00 v kostele sv. Víta v Častolovicích, v neděli 20. září od 16:00 v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové a v pátek 25. září od 18:00 kostele sv. Petra a Pavla v Broumově.

Podmínkou pro získání dotace na opravu varhan není zápis mezi kulturní památky, ale ke dni podání žádosti o dotaci musí od výroby nástroje uplynout minimálně 80 let. Mezi žadateli mohou být například církve, náboženské společnosti, fyzické a právnické osoby. Dotace kraje v průměru pokrývá 30 procent celkových nákladů uvedených v žádosti. Dotace se vztahuje na varhany vyrobené klasickými technologiemi, které jsou umístěny nejčastěji v kostelech nebo klášterech, uvedli zástupci kraje.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hudba, památky, Královéhradecký, varhany, dotace, Královéhradecký kraj, kostel, Žireč, Hradec Králové, Jičín, Častolovice, Broumov, Nanebevzetí Panny Marie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchrana starých varhan v celém kraji stála hejtmanství přes 16 milionu korun. Zachránit se jich podařilo necelých 50  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.