Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové poběží na počest novodobých hrdinů. V sobotu se koná benefiční Běh pro Paměť národa

Paměť národa pořádá tuto sobotu 12. září pátý ročník „Běh pro paměť národa,“ ten se i letos běží na počest novodobých hrdinů. Trasa vede kolem rybníku Biřička v Hradci Králové. Startovat a dobíhat se bude na jeho pláži.

„Každý účastník může svůj běh symbolicky někomu věnovat. Je už jen na něm, zda poběží za babičku, která přežila holokaust, nebo třeba za dědu, který byl v legiích. Vybrané finance umožní natočit a uchovat stovky dalších osudů pamětníků klíčových momentů 20. století,“ řekl ředitel východočeské pobočky Paměti národa Tomáš Heller.

Běhu se může zúčastnit každý, bez omezení. Běžci budou mít na výběr ze dvou profesionálně měřených tras o délce 5 a 10 kilometrů. Každoročně se u rybníku zapojují i děti, pro které je připravená speciální překážková dráha, doprovodný program a běh na 1,5 kilometru.

Zaplacením startovného běžci přispívají na rozšíření sbírky Paměti národa, jejíž příběhy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holocaustu, disidentů a dalších bojovníků za svobodu jsou inspirací a varováním před totalitními režimy.

„Přispějete na rozšíření sbírky Paměť národa, která připomíná, jak hrozné je žít v době nesvobody ve všech oblastech života, a ukazuje hrdinství mnohých, kteří se postavili bezpráví a útlaku. Zatímco nám jde v běhu „jen“ o výsledný čas, pamětníkům šlo o život, čest a svobodu,“ říká Mikuláš Kroupa, zakladatel Paměti národa.

Běžci se mohou do běhu registrovat online na webu samotné akce, nebo přímo na místě před startem prvního závodu. Ten je v plánu v 9:30.

Běh pro Paměť národa je benefiční akce, která se koná ve 13 městech celé České republiky. Kromě Hradce Králové poběží například i Praha, České Budějovice, Plzeň, Olomouc nebo Brno.

Ohodnoť článek

Foto FB: Paměť národa pro východní Čechy

Štítky běh, Hradec Králové, benefice, charita, Paměť, národa, Biřička, závod, pět, deset, kilometrů, akce, sobota, víkend, sport, Paměť národa, Biřička (rybník), holokaust, Mikuláš Kroupa, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové poběží na počest novodobých hrdinů. V sobotu se koná benefiční Běh pro Paměť národa  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.