Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

V domově důchodců v Úpici je ohnisko covidu. 30 klientů nakažených, jeden zemřel

V soukromém domově seniorů Beránek v Úpici na Trutnovsku je ohnisko COVIDU-19 s 30 případy. Jeden klient domova s koronavirem dnes v nemocnici zemřel. Zdrojem nákazy byla pravděpodobně návštěva dvou muzikoterapeutů v domově na konci srpna. Onemocnění hygienici zjistili nejprve u nich a v dalších dnech u 17 klientů domova, sedmi pracovníků domova a u čtyřech jejich rodinných příslušníků. ČTK to dnes řekla

"Nemocní jsou nyní v izolaci, celý domov je v karanténě. V domově platí zákaz návštěv, zákaz příjmu a přesunu klientů. Následovat bude další testování. Personál musí používat ochranné pomůcky," řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí. Senior dům Beránek, který se nachází na hlavním úpickém náměstí T. G. Masaryka, má nyní asi 70 klientů a asi 50 pracovníků. Z klientů a pracovníků tak je nemocných 20 procent lidí.

Dva senioři z domova, kteří se nakazili covidem, byli převezeni do Fakultní nemocnice v Hradec Králové. Jeden z nich, který trpěl i jinými onemocněními, dnes zemřel. Dosud tak v Královéhradeckém kraji zemřelo s covidem sedm lidí.

Ředitel domova Jan Štefka řekl, že kromě dvou hospitalizovaných měla dosud většina nakažených klientů bezpříznakový stav a jejich zdravotní stav byl dobrý. Z nakažených pracovníků má podle Štefky většina příznaky nemoci a všichni se léčí doma. "Učinili jsme všechna možná opatření, co jsme mohli. Nemocní klienti jsou v izolaci na pokojích," řekl ředitel.

Ke zdroji nákazy uvedl, že nelze jistě říci, že nákazu přinesli hudebníci. Zdrojem údajně mohl být i někdo z personálu domova. "Úplně bych to na hudebníky nesvaloval, na druhou stranu je to nejpravděpodobnější možnost," uvedl.

Personální oslabení kvůli nemoci dělá domovu problém se zajištěním chodu zařízení. "Královéhradecký kraj nám ale do konce týdne slíbil personální výpomoc pracovníky z jiných svých zařízení sociální. Kraj nám také daroval ochranné pomůcky," řekl Štefka.

Ohnisko v šestitisícové Úpici stojí i za výrazným zvýšením případů covidu na Trutnovsku v posledních dnech. Od pátku do dneška se počet zjištěných případů nákazy v okrese od počátku epidemie zvýšil o 32 na dnešních 94. Počet aktivních případů v okrese od pátku vzrostl z 18 na 48.

V celém Královéhradeckém kraji přibylo do dnešních rána za posledních 24 hodin 21 potvrzených případů covidu-19 na celkových 684. Počet aktivních případů nemoci v kraji vzrostl o dva na 215.

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky koronavirus, sociální, Trutnovsko, ohnisko, nemoc, covid, senior, KHS, Královéhradecký, kraj, domov, COVID-19, Úpice, infekční onemocnění, okres Trutnov, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Tomáš Garrigue Masaryk, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domově důchodců v Úpici je ohnisko covidu. 30 klientů nakažených, jeden zemřel  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.