Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pro silnici 35 z Turnova na Jičín je hotová dokumentace EIA

Pro plánovanou výstavbu silnice 35 z Turnova do Jičína je nejlepší variantou čtyřpruhové uspořádání od Turnova k odbočce na Semily se severním obchvatem Rovenska pod Troskami a zbytek trasy se střídavým třípruhem. Tato varianta výstavby silnice označované i jako S5 bude mít nejmenší vliv na životní prostředí, vyplývá z nedávno dokončené dokumentace v procesu EIA.

„Na základě provedeného hodnocení vlivů záměru na životní prostředí je možno konstatovat, že návrh splňuje požadavky ochrany životního prostředí, ochrany zdraví obyvatel a není v kolizi s navrhovaným funkčním využitím území," píše se v závěru dokumentace.

Dva roky čekání

Dokončení dokumentace starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok) vítá. „Čekali jsme na ní dva roky," řekl. Obce a další dotčené orgány či veřejnost nyní mohou k dokumentaci podávat připomínky. Na jejich základě vznikne oponentní posudek a vypíše se veřejné projednání. V dokumentaci se uvádí, že výstavba silnice by mohla začít kolem roku 2030. Rozdělená by měla být do pěti etap a poslední dokončená v roce 2040.

Nová silnice dlouhá zhruba 32 kilometrů by měla zlepšit a zrychlit spojení z Libereckého do sousedního Královéhradeckého kraje a odvést tranzitní dopravu z obcí. Uvažovalo se nejprve o stavbě s parametry dálnice, k tomu ale není vzhledem k hustotě dopravy důvod. Trasy byly původně tři, vybrána byla takzvaná severní, jež z velké části kopíruje současnou silnici.

V rámci EIA se posuzují dvě možné trasy, zda vést obchvat Rovenska ze severu či jihozápadu. U severního obchvatu se navíc zvažuje, zda by měla být silnice se střídavým třípruhem v celé délce od Turnova k Jičínu nebo se čtyřpruhem mezi Turnovem a odbočkou na Semily v Žernově u Rovenska. U jihozápadního obchvatu Rovenska se počítá s třípruhem v celé délce trasy.

Vyhýbání se cenným lokalitám

Podle dokumentace jsou trasy navržené tak, aby se v co největší míře vyhýbaly zastavěným územím a ekologicky cenným lokalitám. V Turnově - Pelešanech se počítá s výstavbou tunelu. „Ve vymezeném zájmovém území tunelu a jeho blízkém okolí je v archivu Geofondu ČR podle registru sesuvů registrováno rozsáhlé sesuvné území s označením, že jsou dočasně uklidněná. V případě realizace tunelu v tomto sesuvném území je nutné v předstihu počítat s rozsáhlými stavebně technickými opatřeními, které zamezí aktivaci sesuvných pohybů," píše se v závěru dokumentace.

Výstavba by podle dokumentace měla významně snížit imise a hluk v obcích. „Středně významné vlivy na faunu, flóru a ekosystémy se podařilo vhodně snížit mnoha podmínkami. Vlivy na krajinu, které je možno označit jako středně velké, jsou významně eliminovány návrhem na vegetační úpravy záměru," uvádí se v závěru dokumentace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky silnice, správa, stavby, Turnov, Liberecký kraj, Královéhradecký, kraj, doprava, EIA, Jičín, stavba, Rovensko pod Troskami, Semily, Tomáš Hocke, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro silnici 35 z Turnova na Jičín je hotová dokumentace EIA  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.