Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Infekční klinika v Hradci by mohla být zaplacena z evropských dotací a z peněz ministerstva financí

Stavba nové infekční kliniky ve Fakultní nemocnici Hradec Králové za více než 600 milionů korun by mohla být celá zaplacena z evropské dotace a z peněz od ministerstva financí. Původně se uvažovalo o tom, že by stát uhradil 70 procent a nemocnice by musela zajistit zbytek. Sdělil to náměstek ředitele nemocnice Jaroslav Malý a epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

"Máme studii a připravujeme projekt. Snažíme se od ministerstva zdravotnictví získat příslib na co největší financování," řekl ředitel nemocnice Jaroslav Malý k projektu kliniky. Podle Prymuly by stavba kliniky mohla být zařazena do evropského programu IROP 2 s tím, že by 85 procent uhradila evropská dotace a zbytek by dofinancovalo ministerstvo zdravotnictví.

Současná budova infekční kliniky vznikla ve 30. letech minulého století a je zastaralá a současným standardům již nevyhovuje.

Nová infekční klinika by měla vyrůst na pozemku v areálu nemocnice, který byl původně určen pro výstavbu kliniky tradiční čínské medicíny. Osmipatrový objekt by měl mít tvar trojbokého hranolu se zaoblenými rohy. Stavbu kliniky, která by mohla být hotová do roku 2025, v únoru podpořilo zastupitelstvo Královéhradeckého kraje.

Součástí kliniky je jediné lůžkové infekční pracoviště v hradeckém kraji. Ve zdravotní péči, zvláště v době nynější epidemie koronaviru, je tak nezastupitelná. Jejími pacienty jsou i lidé ze sousedního Pardubického kraje.

Autoři | Foto fnhk.cz

Štítky ČR, nemocnice, stavby, Hradec Králové, klinika, Roman Prymula, Jaroslav Malý, Fakultní nemocnice Hradec Králové, pandemie covidu-19, Královéhradecký kraj, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Infekční klinika v Hradci by mohla být zaplacena z evropských dotací a z peněz ministerstva financí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.