Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Hradec chce revitalizovat svá sídliště, začne na Moravském Předměstí

Revitalizace hradeckých sídlišť se řadí nově mezi projekty, které by mohly výrazně změnit vzhled města. Má se začít na Moravském Předměstí. Vytipováno bude několik lokalit vyžadujících regeneraci. Rada města už schválila výběrové řízení na projektanta, který vytvoří návrh úprav veřejného prostranství. Hodnota zakázky je předběžně odhadována na 825 tisíc korun bez DPH.

„Zejména na sídlištích se nacházejí lokality, které již nepotřebují pouze pravidelnou údržbu, ale kompletní změnu. Chceme zlepšit veřejná prostranství tak, aby se přiměnila na příjemná místa, kde mohou lidé trávit volný čas a věnovat se odpočinku nebo sportu,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Projektant, na kterého rada města výběrové řízení schválila, provede analýzu prostředí. Na jejím základě pak zpracuje koncepční návrh a vytipuje místa na Moravském Předměstí, která potřebují regeneraci nejdříve.

Na vytváření projektu se bude podílet i veřejnost. „Rozhodli jsme se začít na Moravském Předměstí, kde by měl na podzim v rámci projektu proběhnout informativní průzkum mezi obyvateli. Na základě celkové analýzy území a názorů obyvatel bude vypracován návrh, který bude diskutován s veřejností na veřejném projednání. Tímto způsobem bychom chtěli pokračovat také na ostatních místech v Hradci Králové,“ doplňuje primátor.

Na zhotovení projektu je půl roku, hotov by tedy měl být začátkem jara příštího roku. V současné době se připravuje zveřejnění výzvy pro výběr zhotovitele.

Město chce na revitalizaci veřejného prostranství sídlišť čerpat i národní dotace. Bez zastřešujícího projektu by to ale nebylo možné. „Revitalizace by měla probíhat na vytipovaných lokalitách sídliště Moravské Předměstí, navrhované revitalizační opatření budeme samozřejmě konzultovat s občany. O dotaci bude možné žádat ze Státního fondu podpory investic na každou lokalitu zvlášť, přitom výše dotační podpory je až 6 mil. Kč na každý dílčí projekt zvlášť,“ doplňuje náměstkyně primátora pro oblast dotací Monika Štayrová.

Ohodnoť článek

Foto mmhk.cz

Štítky revitalizace, Hradec Králové, Moravské Předměstí, projektant, sídliště, projekt, primátor, Alexandr Hrabálek, Monika Štayrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec chce revitalizovat svá sídliště, začne na Moravském Předměstí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.