Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vystřídání ředitelky ve škole v Jaroměři vyvolalo emoce. Proti pomluvě je náměstkyně Berdychová připravena bránit se soudně

Hradecká Drbna včera odpoledne napsala o výběrovém řízení na ředitele Střední školy řemeslné v Jaroměři. To vyhrál Petr Valášek, který nahradí současnou ředitelku Jitku Kočišovou. Ta však v médiích upozornila na možné neregulérní chování poroty, která ředitele vybírala. Podle ní se jedná o věkovou diskriminaci. K tomu se dnes vyjádřila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši). Upozornila na to, že by mohla pomluvu řešit soudně.

„Zásadně odmítám všechna nařčení, ať už z politické či stranické diskriminace uchazečů. Nikdy neposuzuji uchazeče podle jiných kritérií, než jaká stanovují konkrétní výběrová řízení,“ napsala náměstkyně Berychová. Ta byla jedním z členů poroty. Zároveň upozornila na to, že argumentaci bývalé paní ředitelky může označit za pomluvu, což by mohla řešit soudně. K tomuto kroku však přistoupit nechce.

Za bývalou ředitelku se postavil i hejtman Královéhradeckého kraje. „Informace ohledně výměny ředitele školy v Jaroměři jsou znepokojivé, náměstkyně Martina Berdychová by měla vše řádně vysvětlit. O kompetencích nového ředitele nemám pochybnosti, ale věková diskriminace je jako jakákoliv jiná nepřijatelná," uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Opoziční ANO dokonce vyzvalo náměstkyni k rezignaci, pokud se jí nepovede tvrzení o diskriminaci vyvrátit. „Hnutí ANO zároveň žádá hejtmana Jiřího Štěpána, aby zprostil mlčenlivosti členy komise při konkursním řízení na ředitele školy. Jedině tak se může podezření potvrdit nebo vyvrátit,“ stojí ve vyjádření opoziční strany.

Martina Berdychová tvrzení o diskriminačním chování sice odmítá, ve svém vyjádření však nařčení nevyvrátila.

Kočišová vedla školu 11 let

Bývalá ředitelka vedla školu v Jaroměři 11 let, zkušeností má tak podle hejtmana Královéhradeckého kraje dostatek. „Během konkurzního řízení nikdo neměl připomínky k mé předložené koncepci, na všechny otázky jsem odpovídala se znalostí věci, nikdo mi neřekl, že říkám něco špatně. Za jediný důvod mého neúspěchu považuji věkovou diskriminaci,“ řekla ředitelka.

Pro zvolení nového ředitele Střední školy řemeslné v Jaroměři bylo třeba vypsat dvě kola výběrového řízení. V prvním hodnotící komise nevybrala žádného z účastníků, proto bylo vyhlášeno kolo nové. Do něho se přihlásil jak Petr Valášek, tak bývalá ředitelka Kočišová. Ta však podle dnešního vyjádření náměstkyně na výběrové řízení nedorazila.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Martina Berdychová

Štítky Jaroměř, škola, ředitel, výběrové, řízení, Královéhradecký, kraj, Martina, Berdychová, soud, vyjádření, diskriminace, pomluva, Martina Berdychová, výběrové řízení, Východočeši, Jiří Štěpán, ANO 2011, Královéhradecký kraj, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vystřídání ředitelky ve škole v Jaroměři vyvolalo emoce. Proti pomluvě je náměstkyně Berdychová připravena bránit se soudně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.