Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V hradecké Fakultní nemocnici stoupá počet odběrů na covid-19, kvůli zvýšenému zájmu o testování

Odběrové místo pro vzorky na covid-19 ve Fakultní nemocnici (FN) Hradec Králové v posledních dnech zaznamenává zvýšený zájem o provedení odběru. Postupně také stoupá počet samoplátců. Zavedení povinného testování na koronavirus pro cestující do Řecka se ale zatím neprojevilo, kapacita centra FN by měla být dostatečná. Centrum je v provozu denně od 7:30 do 15:30 hodin. Například v úterý 11. srpna bylo na odběrovém místě nemocnice provedeno 131 odběrů.

Nemocnice doporučuje se do odběrového centra ve FN Hradec Králové předem objednat na e-mailu: infekce.sluzba@fnhk.cz nebo na telefonních číslech 702 284 857, 724 384 235, 601 130 894, 495 836 004. "Bez objednání není možné zajistit provedení odběru bez čekání," uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Cena za vyšetření včetně odběru je 1756 korun, tuto částku je nutné uhradit na místě platební kartou. Odběrové centrum je v zadní části areálu nemocnice, příjezd automobilem je Třebešskou ulicí, pro pěší je příchodu vyznačen od pěší i hlavní vrátnice.

Fakultní nemocnice je jediným zařízením v kraji, které nemocné s covidem-19 v současnosti léčí. "Fakultní nemocnici Hradec Králové jsou nyní hospitalizováni čtyři pacienti s covid-19, všichni jsou bez závažnějších komplikací," řekl Sochor.

Přestože v Královéhradeckém kraji v posledních dnech počty potvrzených nákaz koronavirem rostou, region stále patří v ČR k těm méně zasaženým. Za dobu pandemie bylo v kraji k dnešnímu dni zjištěno 391 potvrzených nákaz, což je o deset více než v úterý. Je to 70,88 případu nákazy v přepočtu na 100.000 obyvatel. Lépe na tom je už jen Jihočeský kraj, kdy bylo 65,52 případu nákazy na 100.000 obyvatel, vyplynulo ze včerejších zveřejněných dat ministerstva zdravotnictví.

Z údajů Krajské hygienické stanice v Hradci Králové zveřejněných ke středečním 15:30 bylo v kraji 94 nemocných lidí s covidem-19, z toho nejvíce, 39 v okrese Hradec Králové. Podle hygieniků bylo od začátku pandemie v kraji zaznamenáno 359 potvrzených případů nákaz, 261 vyléčených a čtyři lidé v souvislosti s covidem-19 zemřeli, vyplynulo z úterních dat hradeckých krajských hygieniků.

Podle tzv. semaforu z 10. srpna, tedy mapy okresů hodnocených podle epidemiologické situace, bylo všech pět okresů Královéhradeckého kraje v bílé kategorii, tedy bez rizika.

V Královéhradeckém kraji se v poslední době potvrdil výskyt covidu-19 v několika firmách a institucích, včetně dvou domovů důchodů. Šlo o jednotlivce, dosud v Královéhradeckém kraji nebylo zaznamenáno plošné šíření nákazy. V Domově důchodců v Černožicích se nákaza po opakovaných testech neprokázala u žádného z klientů. V Domově U Biřičky v Hradci Králové byla počátkem týdne prokázána nákaza u jedné pracovnice, zařízení je v karanténě a všichni, kdo s ní byli v kontaktu, projdou testy.

Autoři | Foto hradeckralove.org

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Královéhradecký, COVID-19, infekční onemocnění, Hradec Králové, Řecko, Královéhradecký kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradecké Fakultní nemocnici stoupá počet odběrů na covid-19, kvůli zvýšenému zájmu o testování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.