Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Výbuchem poničené silo v Bejrútu stavěla firma z Pardubic. Teď půjde zřejmě k zemi úplně

Bejrút a Pardubice měly jedno společné. V 60. letech vystavěli zaměstnanci pardubického národního podniku Průmstav silo v libanonském Bejrútu. Právě jeho torzo teď ční nad přístavem, který v úterý zasáhla mohutná exploze skladu s dusičnanem amonným.

Obrovské silo, ze kterého zůstaly po výbuchu jen trosky, dokázalo pojmout až 105 tisíc tun obilí. Montéři z pardubického Průmstavu stavěli silo v roce 1967. V minulosti přežilo v Bejrútu například dělostřelecké útoky, po úterní explozi ale bude muset být jeho torzo pravděpodobně zdemolováno úplně.

V přístavním skladu, ve kterém došlo k výbuchu, bylo uloženo téměř 2750 tun ledku. Ten se hojně využívá v hnojivech, jako dezinfekční prostředek vody a své uplatnění má i v pyrotechnice. Mohutná tlaková vlna poničila vše v okruhu do pěti kilometrů. Dosud je 137 obětí, přes 5 tisíc zraněných a domov ztratilo až 300 tisíc lidí. 

Podle informací české diplomacie nejsou mezi obětmi žádní Češi. Ambasáda České republiky kontaktovala všech 24 českých občanů v Libanonu, kteří se zaregistrovali do databáze cestovatelů Drozd. Samy se na ni obrátily další tři ženy. Všichni jsou v pořádku.

Libanonskou žádost o pomoc vyslyšelo hned několik států. Z České republiky odletělo 36 specialistů z týmu USAR, kteří jsou cvičení na vyprošťování osob z trosek. Ve skupině jsou i kynologové se psy, statik a lékař.

Pomoc už přislíbily další státy, jako například Francie, Slovensko, Polsko, Řecko, Rusko, Nizozemsko, Británie, Německo, Austrálie nebo státy Perského zálivu . Nezisková organizace Člověk v tísni, pošle půl milionu korun na zajištění jídla, vody a léků zasaženým lidem

Příčina výbuchu, který vyvolal otřesy srovnatelné o síle 3,5 stupně, je v šetření.

Ohodnoť článek

Foto repo youtube.com

Štítky silo, Bejrút, Pardubice, Průmstav, výbuch, exploze, Qubix, Česko, Člověk v tísni, Rusko, Německo, Francie, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výbuchem poničené silo v Bejrútu stavěla firma z Pardubic. Teď půjde zřejmě k zemi úplně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.