Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Nemocnice v Náchodě je hotová. Po rekonstrukci ji čeká zkušební provoz

tavba dvou nových pavilonů krajské Oblastní nemocnice Náchod za více než miliardu korun skončila. Stavební úřad dnes zahájil kolaudaci. Nedávné obavy, že kvůli pandemii COVIDU-19 a nedostatku zahraničních pracovníků stavba nabere zpoždění, se tak nenaplnily.

Stavba za téměř 1,4 miliardy korun bez DPH začala v dubnu 2018, jde o v současnosti největší investiční projekt kraje.

"V tuto chvíli je hotová stavba dvou pavilonů, které projdou zkušebním provozem. Současně s tím soutěžíme zdravotnickou techniku v hodnotě dalších 300 milionů korun, kam spadají například i plicní ventilátory," uvedl náměstek hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09). Až skončí zkušební provoz, začnou se postupně přesouvat jednotlivé primariáty.

"Dnes začala kolaudace stavby. Předpokládáme, že by stavební úřad mohl kolaudační řízení dokončit koncem srpna. Aktuální částka, kterou kraj zaplatí za stavební část, je 1,39 miliardy korun bez DPH," sdělil radní pro investice Václav Řehoř (ODS).

Poté, co stavba získá kolaudační rozhodnutí, bude následovat zkušební provoz pavilonů, který má trvat pět až šest měsíců. Se zahájením nemocničního provozu v nových prostorách, které již budou vybavené i vnitřním zařízením, nábytkem a zdravotnickou technikou, se počítá na začátku roku 2021.

Cílem projektu je sestěhování všech provozů nemocnice do takzvaného dolního areálu, kde se nyní staví. Výsledkem mají být nižší provozní náklady a kvalitnější péče o pacienty. V novém pavilonu J bude lůžková část chirurgie, ortopedie či gynekologické ambulance, v pavilonu K například oddělení zobrazovacích metod, operační sály, ARO a JIP, porodnice, dětské oddělení.

Propojení mezi novými pavilony a původním pavilonem A zajistí nadzemní i podzemní koridor včetně přímého přístupu na heliport, který bude na střeše pavilonu A. Dodavatelem stavby bylo konsorcium firem Geosan Group a BAK stavební společnost. Stavba se odehrávala za provozu pavilonů nemocnice.

Autoři | Foto nemocnice Náchod

Štítky ČR, stavby, správa, nemocnice, Náchod, rekonstrukce, kolaudace, přístroje, pavilon, projekt, miliony, Oblastní nemocnice Náchod, Aleš Cabicar, TOP 09, Václav Řehoř, ODS, Geosan Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Náchodě je hotová. Po rekonstrukci ji čeká zkušební provoz  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.