Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na krajském úřadu v Hradci Králové byl potvrzen první případ COVID-19

Na hejtmanství Královéhradeckého kraje byl u jednoho ze zaměstnanců potvrzen COVID-19. Je v izolaci, z domu pracuje dalších 15 lidí, kteří s ním byli v kontaktu. Nikdo z nich není z vedení kraje. Koronavirus byl potvrzen u pracovníka krajského úřadu v pondělí 27. července odpoledne. Pro veřejnost je zatím úřad otevřen.

"Jde o vedoucího jednoho z oddělení krajského odboru dopravy. Nakazil se při osobním životě, nikoli na úřadě. Hygienici trasují kontakty. Situace je stabilizovaná, na úřadu není žádný nárůst nakažených," řekl Dan Lechmann z kanceláře hejtmana.

Vedení kraje upozornilo zaměstnance, aby dodržovali přísnější hygienická opatření a v případě zdravotních komplikací neprodleně kontaktovali krajskou hygienickou stanici. "Provoz úřadu směrem k občanům zatím omezen nebyl," řekli dnes zástupci kraje.

Koronavirus byl v Královéhradeckém kraji potvrzen také v některých dalších institucích a firmách, v pátek 24. července u zaměstnance podniku Teleflex na výrobu zdravotnických prostředků, kde pracuje přes 700 lidí. Tam je v karanténě deset lidí. V pondělí 27. července vyšel pozitivní test na COVID-19 také u zaměstnankyně hradecké pobočky Ředitelství silnic a dálnic, tam je v karanténě osm lidí, řekli dnes zástupci Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Koronavirus byl potvrzen také mezi zaměstnanci Domova důchodců v Černožicích na Královéhradecku. V pátek u jedné ošetřovatelky, která se vrátila z dovolené na Ukrajině, a tento týden po plošném testování všech zaměstnanců a klientů u čtyř dalších zaměstnanců. U nikoho z klientů domova se nemoc neprokázala, testování se bude tento týden ještě opakovat. Plošné testování 83 zaměstnanců domova seniorů a stovky klientů krajského zařízení se uskutečnilo v pondělí 27. července.

Královéhradecký kraj začal zavádět nová opatření proti šíření nákazy

Přestože v Královéhradeckém v posledních dnech počty potvrzených nákaz koronavirem rostou, region nadále patří v ČR k těm s nejnižším výskytem nákazy. V Královéhradeckém kraji bylo dosud zjištěno 51,8 případu nákazy v přepočtu na 100.000 obyvatel. Lépe na tom byl dnes v ČR už jen Jihočeský kraj, kde měli 44,8 případu na 100.000 obyvatel, vyplynulo z dnešních dat ministerstva zdravotnictví. Podle zástupců hejtmanství se nedá hovořit v Královéhradeckém kraji o tzv. komunitním šíření.

Podle krajských hygieniků bylo k dnešní 9:00 v Královéhradecké kraji 42 aktivních případů nákazy koronavirem, o dva více než v úterý ráno. Nejvíce, 22 aktivních případů, bylo na Hradecku. Hygienici k dnešku evidují v hradeckém kraji 265 potvrzených případů koronaviru, 222 vyléčených pacientů z covidu, čtyři lidé v souvislosti s koronavirem od začátku epidemie zemřeli, uvedli dnes v 9:00 krajští hygienici.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky správa, koronavirus, Královéhradecký, kraj, úřad, COVID-19, KHS, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ředitelství silnic a dálnic, Ukrajina, krajský úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na krajském úřadu v Hradci Králové byl potvrzen první případ COVID-19  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.