Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Trpaslík u Hořic povyrostl. Do konce roku bude mít i hlavu

Se stavbou obřího pískovcového trpaslíka u Hořic se začalo před pětadvaceti lety. Stále však není kompletní a chybí mu hlava, tu by mohl podle spolku dostat ještě letos. Před pár dny sem jeřáb uložil zatím nejnovější pískovcové kvádry.

„Minulé úterý byly osazeny další dva kameny a z velkých a těžkých kamenů zbývá osadit už jen poslední trojici,“ řekl předsedal spolku František Kozel. Trpaslík u silnice číslo 35 z Hradce Králové do Jičína má tak konečně tělo. Podle organizátorů projektů se předpokládá, že do konce roku dostane i hlavu.

Samotné čepice pak bude tím nejsložitějším na celém projektu. Na té se začne pracovat nejdříve v roce 2021. „Naprostá většina všech soch a pomníků v Hořicích byla vždy financována soukromými mecenáši a Okrášlovací spolek Rašín na tuto tradici navázal,“ vysvětluje předseda spolku. Například pozemek pro trpaslíka si zaplatili členové z vlastní kapsy.

Do dnešního dne se náklady na jeho stavbu vyšplhaly na částku přes jeden milion korun. Vše z peněz, které spolek sám získal. Nepomohla ani žádná z forem dotace.

Nápad postavit trpaslíka vznikl v hospodě

„Nápad postavit Obřího trpaslíka vznikl, jako ostatně většina velkých věcí, v restauraci. Přesněji řečeno, před restaurací Doubravka v Hořicích, na asfaltu u stolu bez ubrusu a u piva. Bylo to v létě roku 1994,“ vzpomíná Kozel.

Právě ten den se v hospodě objevil i sochař Kurt Gebauer, který v Hořicích na sochařském symposiu. „A tak došlo k tomu, že tu později večer, mezi sklenicemi piva a preclíky vznikla myšlenka na zbudování monumentální pískovcové sochy Obřího trpaslíka. Jak jinak než podle návrhu Kurta Gebauera,“ doplňuje zakladatel spolku. Ještě ten samí rok vznikl spolek a v roce 1995 se poprvé koplo do země.

Následující období nazývá spolek jako léta klidu, stavba se tak prakticky úplně zastavila. Znovu se naplno rozjela až v roce 2018. „Celkem tedy bylo v roce 2018 osazeno pět kamenů, které vážily více než 50 tun,“ vzpomíná František Kozel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky trpaslík, Hořice, I/35, stavba, pískovec, kvádr, spolek, Jičín, Hradec Králové, hlava, tělo, jeřáb, František Kozel, Kurt Gebauer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trpaslík u Hořic povyrostl. Do konce roku bude mít i hlavu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.