Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Jičíně se po stížnostech obyvatel rozrostou kontejnery na použité rostlinné oleje a tuky

Obyvatelé Jičína si stěžovali na situaci kolem některých oranžových kontejnerů, které slouží pro odkládání odpadního oleje a tuku. Popelnice jsou hojně využívané a byly často přeplněné. Lahve s olejem nebylo kolikrát kam dávat. Město proto dá na nejkritičtější místa další oranžové nádoby.

Oranžové kontejnery přibydou v ulicích Prachovská a Kosmonautů. Všechny tyto popelnice budou sváženy nově po 6 týdnech a zabrání se tím přeplňování. Doteď byl interval osm týdnů, což je nedostatečné.

Město Jičín také očekává zhotovení studie o nakládání s odpady. Z důvodu letošního nouzového stavu bylo její dokončení posunuto na polovinu prosince 2020. Studie má naznačit vývoj skládkování a možnost rozvoje třídění ve městě, a to v souvislosti se zpřísněním v nakládání s odpadem. Podle platné legislativy má přijít v roce 2024. Vše zatím nasvědčuje tomu, že podmínky pro skládkování odpadu se pro obce velmi zpřísní. Třídění odpadu je tedy nezbytné.

Do oranžových kontejnerů patří oleje pouze v PET lahvích

Vysloužilý olej nebo tuk je potřeba vyhazovat do speciálních popelnic v plastových PET lahvích, nejlépe o objemu cca 1 litr. Skleněné lahve se nedoporučují z jednoho prostého důvodu. Mohou se snadno rozbít a olej se pak vylije do kontejneru. Pokud máte olej ve velké nádobě, která se do popelnice nevejde, pak jsou tu dvě možnosti. Buď jej přelít do menších lahví, nebo celou nádobu odevzdat do sběrného dvora v Konecchlumského ulici.

Olej v žádném případě nevylévejte do kanalizace

Vylít použitý olej do kanalizace je tím nejhorším možným řešením. Odpadní oleje a tuky se totiž sráží v kanalizačních trubkách a ucpávají je.

Olej se dá využít i na zahrádce

Kdo má zahrádku, může potravinářský olej přidávat do kompostu. Olej je totiž biologicky rozložitelný a dá se přidávat do zeminy. Všeho ale s mírou. Lít se musí v menším množství a ještě k tomu vsáknutý do pilin. Jinak hrozí kontaminace.

Separované tuky a oleje se dají také využít

Separované tuky mají své uplatnění v energetice, stavebnictví nebo lesnictví. Fyzikálně upravené odpadní oleje se mohou přidávat k pohonným hmotám. Tím dochází k šetření přírodních zdrojů. Nejjednodušší je energetické využití.

Oleje se odvodní, odstraní se nečistoty a další látky. Následně se spalují pro získání tepelné a elektrické energie. Pomocí destilace nebo rafinace se také oleje odvodní a očistí. Díky tomu mohou být použity v různých odvětvích.  

Ohodnoť článek

Foto Facebook.com/hkralove

Štítky oranžové kontejnery, PET lahev, oleje, tuky, Jičín, kontejner, odpad, popelnice, olej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jičíně se po stížnostech obyvatel rozrostou kontejnery na použité rostlinné oleje a tuky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.