Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Hradci Králové byla odhalena socha Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Rezavá málem skončila ve šrotu

Dnes odpoledne byla v Hradci Králové u Divadla Drak odhalena ocelová socha s názvem Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Tu v roce 1970 vyrobil sochař Zdeněk Petřík. Časem se na plastiku zapomnělo a v areálu jedné ze škol v Hradci Králové pomalu zrezla. Zrovna ve chvíli, kdy jí chtěl ředitel natřít se jí podařilo zachránit a rekonstruovat.

„Když jsem odcházel z jedné škol, všiml jsem si téhle sochy v areálu. Byla rezavá, dlouho dobu neudržovaná. Pan ředitel tak řekl, že na ní někoho pošle, že jí natřou,“ vzpomíná na první setkání s plastikou Martin Hanousek (Zelení). To ale nakonec zakázal.

Poté, co se podařilo zjistit o jakou sochu jde, stačilo získat peníze na její záchranu. A nešlo o malou částku – město ze svého rozpočtu muselo uvolnit 250 tisíc korun. Samotná oprava, restaurování a vyřešení byrokracie u 3,5 metrů vysoké ocelové sochy trvalo zhruba dva roky.

Podle primátora Hradce Králové Alexandra Hrabálka (ODS) se na sochu úplně nezapomnělo. „Umělecká veřejnost o soše věděla, ale nebylo dostatek financí na to jí opravit,“ řekl.

Autor sochy Zdeněk Petřík zemřel v devětašedesáti v roce 2003. Sochu tak slavnostně odhalila jeho manželka.

„Zdeněk Petřík dělal v mládí v kovošrotu, právě tady získával inspiraci pro svoje sochy,“ zavzpomínal při dnešním odhalování jeho dlouholetý přítel Miloš Peterka. Zároveň upozornil, že jeho mnohá díla byla z veřejných míst po roce 1989 odstraněna. Některá dokonce zničena. „Doufám, že se na nás Zdeněk kouká a má radost, že se podařilo jeho sochu zachránit,“ dodal pan Peterka.

Socha Zdeňka Petříka je podle odborníků unikátem

"Máme po městě spoustu různých soch žen matek z pískovce, ale žádnou sochu, která vznikla syrovou technologií sváření a ohýbání plechů," řekl vedoucí odboru památkové péče v Hradci Králové Jan Falta.

Zdeněk Petřík instaloval plastiku v roce 1970 do areálu domu dětí a mládeže sídlícího v Rautenkrancově ulici. Původně zde byla postavena tak, aby se Bystrozraký díval do oken, kde se vytvářelo umění a měl pomyslně na tvorbu dohlížet.

Jiná kovová plastika stojí v Hradci Králové před malšovickým Všesportovním stadionem. Dvacet metrů vysokou plastiku Dívka s kruhem z roku 1966 vytvořil akademický architekt a sochař Karel Mahrla, který byl jedním z žáků Josefa Gočára. Geometrická socha, kterou Mahrla vytvořil ve stylu Brusel, není v Česku souměřitelná s jiným dílem. Renovaci plastiky město udělalo před třemi lety.

Město se pokouší zachránit i mozaiku v areálu letiště

„Ta mozaika asi nemá jméno. S kolegou tomu říkáme Kulometčík,“ říká Hanousek. Ta se nachází kousek od takzvaného bývalého buzerplacu ve veřejné části areálu letiště v Hradci Králové. Už nyní se radnici podařilo získat potřebné peníze na její opravu.

„Kromě financí urguji odbor majetku, aby na tom pracoval. Zároveň je zajištěná i paní, která provede samotné restaurování mozaiky,“ dodává. Magistrát věří, že se toto dílo podaří opravit už v letošním roce.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Dlouhý, Široký, Bystrozraký, Hradec Králové, Divadlo, Drak, plastika, socha, odhalení, umění, dílo, Zdeněk, Petřík, unikát, záchrana, Divadlo Drak, Martin Hanousek, mozaika, Alexandr Hrabálek, Josef Gočár, ODS, Česko, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové byla odhalena socha Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Rezavá málem skončila ve šrotu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.