Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Nové pavilony v náchodské nemocnici budou dokončeny do 30. července

Stavba krajské Oblastní nemocnice Náchod za více než jednu miliardu má být hotová podle plánu. Stavbaři mají dokončit dva nové pavilony do 30. července. Stavba za 1,34 miliardy korun bez DPH začala v dubnu 2018 a je největším současným investičním projektem kraje.

„Stavební práce jsou v souladu s aktuálním harmonogramem stavby. V současné době neevidujeme ze strany zhotovitele požadavek na změnu termínu způsobenou pandemií covid-19," uvedla mluvčí hejtmanství Sylvie Adamcová.

Aktuálně v pavilonech probíhají dokončovací práce a kompletace. Stavbaři zkoušejí technologie budovy. Při přípravě kolaudace dělají kontroly hasiči, hygienici a inspektorát bezpečnosti práce. „Dále probíhají dodávky zdravotnické techniky, IT technologií a vybavení interiéru, které jsou zadávány krajem samostatně," uvedla mluvčí. Kraj zaplatí dalších 300 milionů korun za zařízení pavilonů vybavením.

Poté, co budou 30. července dokončeny stavební práce, stavba by měla v srpnu získat kolaudační rozhodnutí. Zkušební provoz pavilonů bude následně trvat pět až šest měsíců. Se zahájením nemocničního provozu v kompletně zařízených a vybavených nových prostorách, se počítá na začátku roku 2021.

Náchodská nemocnice zajišťuje zdravotní péči pro spádovou oblast s více než 200.000 obyvateli, ve specializovaných oborech až pro 250.000 lidí. Je největším zdravotnickým zařízením, které patří Královéhradeckému kraji. Pracuje tu 1500 zaměstnanců.

Cílem projektu je sestěhovat všechny provozy nemocnice do dolního areálu, kde se v tuto chvíli ještě staví. Díky tomu budou provozní náklady nižší a péče o pacienty kvalitnější. V novém pavilonu J bude lůžková část chirurgie, ortopedie nebo gynekologické ambulance.  V pavilonu K oddělení zobrazovacích metod, operační sály, ARO a JIP, porodnice, dětské oddělení a další.

Nové pavilony a původní pavilon A propojí nadzemní i podzemní koridor včetně přímého přístupu na heliport, který bude na střeše pavilonu A. Staví se za provozu nynějších pavilonů nemocnice.

Stavbu nemocnice kraj připravoval řadu let. Podle původních plánů mělo být hotovo v roce 2015. Kraji se ale stavební firmu podařilo vybrat až ve čtvrté soutěži.

Ohodnoť článek

Foto nemocnicenachod.cz

Štítky nemocnice, pavilon, Náchod, stavba, Královéhradecký kraj, Oblastní nemocnice Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové pavilony v náchodské nemocnici budou dokončeny do 30. července  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.