Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Pohotovost, rozhodnost a chladná hlava. Nejen to je potřeba pro práci na lince 158, v kraji přijmou speciálně proškolení policisté desítky tisíc hovorů ročně

Práce na lince 158 není rozhodně pro každého a je potřeba, aby ji dělal policista se zkušenostmi. Jak takové integrované operační středisko (IOS) funguje, co všechno musí absolvovat ti, kteří v něm přijímají hovory a s jakými kuriózními oznámeními se tu policisté setkali, zjišťovala redakce Hradecké Drbny.

Na úvod pár informací k tomu, jak Integrované operační středisko Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje vzniklo. Došlo k tomu v roce 2013 sloučením operačních středisek z jednotlivých územních odborů (okresů).

Volno o Štědrém dni nebo na Silvestra? Na IOS neexistuje, pracuje se tu neustále

Na Integrovaném operačním středisku pracují přibližně čtyři desítky policistů, mezi nimi jsou i čtyři policistky. Ti všichni pracují v režimu 24/7. Slouží ve 24hodinových směnách, sedm dní v týdnu. „Jedná se o zkušené policisty, kteří mají za sebou dlouhou praxi na obvodních odděleních nebo u dopravní policie. Délka praxe v průměru překračuje 20 let. Musejí se umět velice rychle a dobře v přijatých oznámeních zorientovat a situaci bezodkladně řešit,“ říká policejní mluvčí Magdaléna Vlčková.

Pokud jsou na tísňové lince všichni v zápřahu, hovor přijímají vyškolení policisté

Na operačním středisku jsou policisté sloužící v dané směně schopni se navzájem nahradit. V praxi to znamená, že pokud jsou policisté přijímající tísňový hovor obsazeni, mohou je nahradit další vyškolení policisté. Nikdy tak nenastane situace, že byste se na tísňovou linku nedovolali.

Tísňová linka přijme ročně desítky tisíc hovorů

Ročně přijme Integrované operační středisko Hradec Králové na lince tísňového volání 55 tisíc hovorů. Některá tísňová volání adresovaná lince 158 se nadále postupují záchranářům či hasičům. Situaci policisté mnohdy vyřeší i poskytnutím rady. Najdou se ale i tací, kteří tísňovou linku zneužívají. Stalo se to hned z kraje tohoto roku.

Případ zneužití tísňové linky řešili policisté z Nové Paky

Čtyřiačtyřicetiletý muž z Novopacka volal 8. ledna v několika případech na linku 112 a 155 a požadoval neodkladný příjezd záchranářů do místa svého bydliště. V jednom případě převoz do nemocnice odmítl a ve stejný den pak na tísňovou linku volal ještě dvakrát ve večerních hodinách. To už se ale pokaždé do nemocnice odvézt nechal. Ale jen proto, aby z ní vždy utekl. Lékař mu v dechu naměřil 3,1 promile alkoholu.
Tím to ale neskončilo. Druhý den ráno se to vše celé opakovalo. Spolu se záchrankou už přijela i policejní hlídka. Ta mu naměřila 2,78 promile alkoholu v dechu. Místo v nemocnici skončil na záchytce. Následně se zjistilo, že na tísňovou linku volal celkem 14krát.
„Muž se tak měl svým jednáním dopustit přestupku podle zákona o elektronických komunikacích tím, že měl uskutečnit zlomyslná volání na číslo tísňové linky. V případě prokázání viny tak muži hrozí peněžitá pokuta až ve výši 200 tisíc korun,“ uvedl tehdy policejní mluvčí Aleš Brendl. 

Jak dlouho telefonát trvá a kdy jsou nejexponovanější dny?

„Délka hovoru závisí na charakteru přijímané události. Nejvíce času zaberou oznámení o pohřešování osob, u kterých je ohrožen život. U takovýchto oznámení je potřeba hned na začátku cíleně získat maximum informací nezbytných pro pátrání například po osobách, kterým může jít o život,“ říká Vlčková. Nejdůležitější roli hraje čas. Průměrný hovor trvá přibližně dvě minuty.

Nejvíce hovorů přijmou policisté na operačním středisku v pátek a v sobotu ve večerních hodinách. Nejčastěji se řeší události pod vlivem alkoholu, dále fyzická napadení nebo občanská soužití. V průběhu prázdnin jsou ale tyto události na denním pořádku. Mezi nejvytíženější dny celého roku patří pravidelně Silvestr a 30. duben, tedy čarodějnice.

Letošní poslední dubnový den byl ale v důsledku platných vládních opatření z podhledu policie velice klidný. „Druh oznámení také závisí na povětrnostních vlivech. Pokud začne sněžit nebo přijde silný vítr, řešíme ve zvýšené míře události spojené s dopravními nehodami,“ doplňuje Vlčková.

Policisté na IOS prochází náročným „psychoškolením“

Policisté, kteří na operačním středisku slouží, musí absolvovat velice náročné školení, jehož součástí je psychologie. Po určitém období musí absolvovat i prolongační kurzy. Psychicky nejnáročnější jsou události spojené se zraněním malých dětí nebo telefonáty s lidmi, kteří chtějí spáchat sebevraždu.

V neděli 19.7. uplynou přesně tři roky od doby, kdy Královéhradečtí policejní vyjednavači absolvovali na Trutnovsku náročné, téměř dva dny trvající vyjednávání s psychicky nemocnou ženou. Tehdy se dvacetiletá žena, po které bylo vyhlášeno celostátní pátrání, vrátila domů a zabarikádovala se svým dědečkem v prvním patře rodinného domu. Vyhrožovala, že se zastřelí. Následně se zjišťuje, že utekla z psychiatrické léčebny, kam se dobrovolně vrátit nechtěla.
V domě se nacházelo velké množství nožů, sedlářského náčiní, které mohla použít případně i jako zbraň. Do toho obdrželi policisté informaci o tom, že se už v minulosti dopustila protiprávního jednání násilného charakteru. Vyjednávání trvalo 32 hodin a vystřídalo se na něm pět vyjednávačů.
Na ženě se začala projevovat únava, podařilo se ji bezpečně zajistit a vyjednávání bylo ukončeno. Žena následně skončila opět na psychiatrii.

„Důležité je volajícího uklidnit a zjistit základní body oznámení. Na operační středisku slouží policisté s letitou praxí a s těmito událostmi si musejí umět poradit i v obrovském tlaku, kterému v souvislosti s událostí a výkonem své práce čelí,“ říká Vlčková.

V případě tragické dopravní nehody, při které došlo k úmrtí, vysílají operační důstojníci vyrozumívat pozůstalé. To už pak mají na starosti takzvaní interventi. Těchto speciálně proškolených policistů a občanských zaměstnanců, je v kraji šestatřicet.

Operační středisko hraje jednu z nejdůležitějších rolí i v případě pronásledování aut

Operační středisko má totiž největší přehled o tom, kde se jaká hlídka aktuálně nachází. Celou dobu je s nimi ve spojení a situaci monitoruje, rozhoduje v okamžicích o efektivním nasazení sil a prostředků. Jediným cílem je vozidlo zastavit, aniž by došlo k ohrožení života, zdraví všech zúčastněných.

Pronásledování bílého Mercedesu ve Dvoře Králové nad Labem:

Pátrací akce

Nedílnou součástí práce policistů na operačním středisku je vytváření servisu pro policejní hlídky v terénu. „Před výjezdem policistů základních útvarů na pátrací akci po pohřešované osobě policisté operačního střediska nejprve provedou lustrace v dostupných databázích a učiní dotazy do zdravotnických zařízení,“ vysvětluje mluvčí.

Pokud se jedná o tzv. „horkou stopu“ vyšlou na místo speciální tým STOPA, který se zaměřuje hlavně na pátrání po osobách, které se nachází v bezprostředním ohrožení života nebo zdraví. Operační středisko vyšle na místo události dostatečný počet sil a prostředků včetně psovodů, případně vyšle leteckou službu nebo úzce spolupracuje s oddělením tisku a prevence. ,,Je v tu chvíli na rozhodnutí policisty přijímajícího volání oznamovatele, jaká rozhodnutí učiní s cílem co nejdříve danou osobu vypátrat," dodává Vlčková.

Jak se chovají lidé, kteří na tísňovou linku volají?

Každý volající je jiný. Ze všeho nejvíc záleží na situaci, do které se dostali. Jiné je to u vloupání a jiné u probíhajícího fyzického napadení. Většina těch, co na linku 158 volá potřebuje pomoci, a tak odpovídají policistům v klidu na otázky. Někteří volající ale popíjejí alkohol, mají problém s artikulací a není jim moc rozumět. Bohužel se také na operačním setkávají i s vulgárními oznámeními.

V minulosti ale byla některá oznámení i hodně kuriózní. Padla tu například nabídka k sňatku. Na prvního máje pak toužila oznamovatelka po polibku od hezkého muže, kterého si přála z řad policistů. Tísňovou linku se ale vůbec nebála vytočit žena, která oznámila krádež marihuany.

Co dělat, pokud budete muset zavolat na linku 158

  • Uveďte celé své jméno
  • Řekněte co nejpřesněji k čemu došlo. Díky tomu bude zajištěno účelné vyslání hlídek a dalších prostředků s cílem zabezpečit úspěšné pátrání, nebo veřejný pořádek
  • Oznamte kde k události došlo. Uveďte ideálně přesnou adresu místa nehody. Nahlaste ulice a čísla domu, poschodí, číslo bytu. Případně popište operátorovi záchytné body, které máte v blízkosti. Jsou jimi vysoké budovy, parky, křižovatky, sjezd z dálnice, její správné číslo nebo číslo sloupu veřejného osvětlení. U každého železničního přejezdu je číslo začínající na P. Toto číslo stačí nadiktovat a operátor podle něj pozná vaši přesnou polohu.

Kdy volat linku 158

Číslo 158 použijte v případě, že došlo k narušení veřejného pořádku a bezpečnosti nebo jste-li svědky nebo oběťmi trestného činu. Dále v případě, kdy je potřeba vyšetřit dopravní nehodu nebo regulovat silniční provoz.

Kdy je zneužití tísňové linky trestné?

  • Pokud volající úmyslně sděluje informace, které nejsou pravdivé. Například jde o nepravdivé oznámení o uložení nástražného výbušného systému, nebo pokud volající slovně útočí na Policii ČR
  • V případě opakovaného zneužití tísňových linek lze u operátora číslo volajícího zablokovat
  • Za zneužití linky tísňového volání může být pokuta ve výši až 200 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky Policie, 158, operační středisko, Královéhradecký kraj, tísňová linka, hovory, zneužití, pátrání, tísňové volání, iOS, alkohol, Drbna.cz, nemocnice, Štědrý den, silvestr, Svátek práce, Mercedes-Benz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: Pohotovost, rozhodnost a chladná hlava. Nejen to je potřeba pro práci na lince 158, v kraji přijmou speciálně proškolení policisté desítky tisíc hovorů ročně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.