Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Akrobatický pilot Martin Šonka bude v Pardubicích trénovat armádní piloty

Akrobatický letec Martin Šonka se stal instruktorem v Centru leteckého výcviku Pardubice . Centrum, které patří pod státní podnik LOM Praha, to uvedlo na svém facebooku. Šonka se tak bude podílet mimo jiné na výcviku armádních pilotů, které má Centrum leteckého výcviku na starosti.

Šonka do centra nastoupil na začátku července. Přezkušovací let splnil na dvoumístném akrobatickém dolnoplošníku Z-142 Zlín. "Martin bude pilotní žáky učit nejen taje akrobacie na 'Zlínku', ale bude létat i L-39 Albatros," uvedlo Centrum leteckého výcviku..

Šonka začínal jako pilot české armády, létal například na nadzvukových stíhacích gripenech. V posledních letech se úspěšně věnoval především akrobacii, ve které se stal mistrem republiky či Evropy, vyhrál také sérii mezinárodních závodů Red Bull Air Race. Loni ale tato soutěž skončila, protože její hlavní sponzor se rozhodl v ní nepokračovat. Letos se Šonka například zapojil do boje s pandemií koronaviru. V rámci akce Piloti lidem letecky dopravoval zdravotnický materiál.

Centrum leteckého výcviku zajišťuje od roku 2004 kompletní výcvik pilotů české armády, své služby ale nabízí i zahraničním zákazníkům. Piloty cvičí podle webu LOM Praha na strojích Z-142C AF a L-39C, transportních strojích L-410 a vrtulnících Enstrom-480 a Mi-17.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Balasz Gardi

Štítky CLV, Pardubice, armáda, výcvik, Šonka, Martin, akrobacie, centrum, leteckého, výcviku, Martin Šonka, LOM Praha, Facebook, Armáda České republiky, Centrum leteckého výcviku, pandemie covidu-19, Red Bull Air Race, Evropa, Zlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akrobatický pilot Martin Šonka bude v Pardubicích trénovat armádní piloty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.