Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oprava krkonošského muzea ve Vrchlabí vyšla zatím na 10 milionů korun. Práce ještě nejsou u konce

Oprava bývalého kláštera augustiniánů ve Vrchlabí, který je sídlem krkonošského muzea, vyšla zatím na deset milionů korun bez započtení daně. Stavební práce, které začaly v únoru, by měly skončit v druhé polovině roku 2021. Budova bývalého kláštera je zavřená od podzimu 2017, vznikne v ní nové hlavní Návštěvnické centrum KRNAP. Tendr na stavební část projektu vyhrála s cenou 109,5 milionu korun bez DPH společnost Metrostav.

"Kompletně byla provedena stavební příprava v historickém objektu. Šlo o odbourání podlah, otevření prostupů, odstranění omítek. Aktuálně probíhá příprava přístavby pro nový vstup do expozic. Práce na expozičních prostorách uvnitř historické budovy postupují podle plánu," uvedl náměstek ředitele Správy Krkonošského národního parku Jakub Kašpar

Proti odhadům se podle něj cena oprav pravděpodobně zvýší. O kolik by to mělo být, zatím nedokázal odpovědět. "Zejména po obnažení základů v prvním podzemním podlaží byl zjištěn stav konstrukcí neodpovídající předpokladům, což nedokázal odhalit stavebně-historický průzkum. Na základě toho se provádí náročnější konstrukce stabilizující základy kláštera, které jsou na jílovém podloží, často vyzděné z kamenů," uvedl Kašpar.

Rekonstrukce má asi rok zpoždění. KRNAP chtěl mít vybraného dodavatele stavební části do konce roku 2018 a loni na jaře začít se stavebními pracemi. Druhou soutěž vypsala Správa KRNAP loni v létě, protože v předchozím tendru nabídky firem výrazně přesáhly předpokládanou cenu. Do druhé soutěže na dodavatele stavebních prací se přihlásily tři firmy, z nichž zvítězil Metrostav.

"Stavební část by měla být hotova v druhé polovině roku 2021, navazující expozice pak do konce roku 2022," uvedl Kašpar.

Celkové náklady včetně vybudování expozice jsou odhadovány na více než 200 milionů korun. Projekt finančně podpořila EU z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) zaměřeného na podporu muzeí. Evropské dotace mají činit více než 80 procent uznatelných nákladů.

Opravený klášter s novou interaktivní expozicí bude sloužit pro návštěvníky jako reprezentativní vstupní brána Krkonoš. Nové Návštěvnické centrum KRNAP nahradí v minulosti oblíbené expozice Kámen a život a Člověk a hory. Vznikne expozice dokumentující příběh Krkonoš s ohledem na jedinečnou přírodu a soužití přírody a člověka.

Při opravě hlavní budovy muzea návštěvníci o všechny expozice nepřijdou. Muzeum vystavuje dál ve čtyřech historických domcích na Náměstí Míru ve Vrchlabí, na zámku v Jilemnici a v Harrachově.

Autoři | Foto KRNAP

Štítky stavby, památky, muzea, rezervace, Vrchlabí, muzeum, klášter, Krkonošský národní park, Metrostav, Evropská unie, Krkonoše, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava krkonošského muzea ve Vrchlabí vyšla zatím na 10 milionů korun. Práce ještě nejsou u konce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.