Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V kraji je oproti předešlým rokům méně nakažených encefalitidou i boreliózou. Klíšťat je ale hodně

Klíšťat je teď na loukách a v lesích víc, než hub. Stupeň jejich aktivity je z desetibodové škály na čísle osm. Podle dat Státního zdravotního ústavu se v celé republice letos nakazilo lymskou boreliózou 1035 osob. Jen v Královéhradeckém kraji k dnešnímu dni hygienici evidují 101 nakažených.

V letošním roce je klíšťat poměrně hodně. Díky proměnlivému počasí, ale nejsou tak aktivní. Zatímco dnes je stupeň jejich aktivity na osmičce, v následujících dnech klesne na číslo sedm. I tak je to ale velké riziko.

Při návštěvě luk a lesů je dobré použít repelent, v trávě si nesedat ani nelehat, nechodit do křovin a vysoké trávy hlavně na okraji lesa a vodních toků, kde je klíšťat nejvíc. A večer i ráno je zapotřebí se pořádně prohlédnout.

Nemoci přenášené klíšťaty

Nejvíc případů klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy bývá právě v letních měsících, kdy chodí lidé častěji do přírody. Riziko nákazy závisí podle odborníků i na tom, jak dlouho je klíště přisáté. Zatímco borelióza se přenáší po 24 hodinách, k nákaze virem encefalitidy stačí pouhé dvě hodiny.

„Po návratu domů bychom se měli ihned převléknout, prohlédnout celé tělo a v případě nálezu klíště co nejdříve odstranit. Čím kratší dobu klíště saje, tím menší je pravděpodobnost přenosu onemocnění,“ říká mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

Hygienici proto doporučují při návštěvě lesa nosit i v teplém počasí dlouhé rukávy a nohavice, které je nejlepší zastrčit do ponožek. Oblečení by mělo být pokud možno světlé z hladkého materiálu.

Pokud jde o klíšťovou encefalitidu, patří Královéhradecký kraj dlouhodobě k nejméně postiženým v republice, v případě lymské boreliózy je výskyt srovnatelnými s okolními regiony.

Jediným nepřítelem klíšťat, jsou vysoké venkovní teploty

Čím nižší teplota a vyšší vlhkost vzduchu je, tím více se objevuje klíšťat. Nejvyšší aktivita je proto zaznamenávána v průběhu jarních měsíců a pak také v září. Vysoké teploty a sucho klíšťatům nesvědčí.

Očkování je pouze proti klíšťové encefalitidě

Nejvhodnější dobou pro očkování proti klíšťové encefalitidě jsou zimní měsíce. Tedy v době, kdy klíšťata nejsou aktivní a organismus má dostatek času na vytvoření protilátek. „Dá se však očkovat v podstatě kdykoliv během roku, pokud to aktuální zdravotní stav daného člověka umožňuje. V dnešní době jsou na trhu kvalitní a lety ověřené vakcíny, onemocnění se dá zabránit očkováním,“ říká Krejčí.

V případě klíšťové encefalitidy, se dají léčit jen příznaky. Jiná léčba není dostupná. Rizikovou skupinou jsou především starší lidé a osoby s oslabenou imunitou. Po prodělání nastává celoživotní imunita. Pozdní odhalení klíšťové encefalitidy nebo její komplikovaný průběh může zanechat trvalé následky.

Vakcína proti lymské borelióze není v současné době dostupná. Toto onemocnění se dá léčit pouze antibiotiky. Celoživotní imunita po prodělané nemoci ale nenastává, jako je tomu u encefalitidy . Nakazit se jí opakovaně.

Klíšťata jsou díky svým osmi nohám příbuzní s pavouky. Jde o živočichy staré 120 milionů let. Běžně se klíště dožívá několika týdnů, pokud má přístup k potravě, pak žije až tři roky. V dospělosti sají krev pouze samičky, které dokáží naklást až 3000 vajíček.

Klíště je nebezpečné v jakémkoliv stádiu

Pro člověka jsou nebezpečná všechna stadia klíštěte. Tedy larva, nymfa i imágo (dospělý jedinec), infekčnost klíštěte tak vůbec nesouvisí s jeho velikostí. Udává se, že infekční je každé páté klíště. Nakazit se dá i konzumací tepelně neupravovaného mléka nebo mléčných výrobků.

Jak bezpečně odstranit klíště

Postižené místo nejprve dezinfikujeme a klíště vytahujeme pomalu a plynule, nebo vyvikláním. Měli bychom ho držet co nejblíže u hlavičky. Po odstranění klíštěte postižené místo opět dezinfikujeme.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky klíšťata, onemocnění, Královéhradecký kraj, borelióza, encefalitda, očkování, klíště, lymská borelióza, encefalitida, Státní zdravotní ústav, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji je oproti předešlým rokům méně nakažených encefalitidou i boreliózou. Klíšťat je ale hodně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.