Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemocnice se zásobují ochrannými pomůckami. V případě druhé vlny COVID-19 má fakultka v Hradci Králové zásobu na několik měsíců

To, jak se bude nadále vyvíjet aktuální situace kolem koronaviru nikdo neumí s přesností odhadnou. Nemocnice v Královéhradeckém kraji se tak zásobují ochrannými pomůckami pro případ druhé vlny. Například Fakultní nemocnice Hradec Králové si stanovila takzvané měsíční kritické spotřeby a podle nich doplnila sklady.

„I v případě, že by se rozjela silná druhá vlna pandemie, máme zásoby zdravotnických pomůcek na několik měsíců. Jakkoli je budoucí vývoj okolo onemocnění koronavirem nejasný, řekl bych, že zásoby, které máme by měly zabezpečit spolehlivou ochranu zdravotníků,“ říká lékařský náměstek Fakultní nemocnice Hradec Králové Jaroslav Malý.

Fakultní nemocnice si stanovila takzvané kritické měsíční spotřeby. Neboli, kolik takového ochranného zdravotnického materiálu měsíčně během pandemie spotřebuje. Například respirátorů třídy FFP2 je měsíčně třeba zhruba 100 tisíc, nemocnice jich má k aktuálně k dispozici kolem 300 tisíc kusů. Na jednotkách intenzivní péče jsou potřeba respirátory třídy FFP3, těch se podle nemocnice v době nouze spotřebuje zhruba devět tisíc měsíčně. Na skladech jich je aktuálně kolem deseti tisíc.

Podle vedení nemocnice je připraveno i dostatečné množství roušek, štítů a dezinfekcí.

Nemocnice má stále jednoho pacienta s COVID-19

V těchto dnech v nemocnici leží pouze jeden pacient. Jde o ženu, která k nákaze přišla v nemocnici v Trutnově. „Z informací, které mám k dispozici, je většina nových případů importovaných ze zahraničí. Jde například o agenturní pracovníky z východní Evropy, kde stačí aby byl jeden nakažený a mohou to od něj dostat všichni spolucestující,“ dodává Malý.

Zároveň upozorňuje, že by měli být tito pracovníci testováni už na hranicích. To, že k nám přijedou nemocní pro nás (podle jeho slov) stále představuje vysoké riziko.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky nemocnice, Hradec Králové, FNHK, fakultní, pomůcky, roušky, respirátory, zásoba, spotřeba, COVID-19, vlna, druhá, Královéhradecký, kraj, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Jaroslav Malý, Východní Evropa, ochranná pomůcka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice se zásobují ochrannými pomůckami. V případě druhé vlny COVID-19 má fakultka v Hradci Králové zásobu na několik měsíců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.