Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Mladík spadl ve výletních sandálech ze skalní vyhlídky do koryta Labe, letěl pro něj vrtulník

O prodlouženém víkendu přijelo do Krkonoš poměrně hodně turistů, i kvůli tomu měli horští záchranáři i více zásahů. Do Špindlerova Mlýna musel pro jednoho z návštěvníků dokonce vrtulník. Sjel ze skalní vyhlídky rovnou do Labe.

Během 24 hodin, měli horští záchranáři o prodlouženém víkendu pět náročných zásahů. „V pondělí po poledni nám přišla výzva k výjezdu d Labského dolu. Mladý turista ve zcela nevhodné obuvi sjel ze skalní vyhlídky do koryta Labe. Utrpěl několik tržných ran na ruce a v obličeji. Problém byl v tom, že se po kluzkých kamenech nemohl dostat z potoka,“ popsal nehodu Robert Dlouhý, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Turistu museli záchranáři vytáhnout pomocí lanové techniky a přesvědčit ho, že ve výletních sandálech rozhodně nemůže pokračovat v túře náročným terénem. „Hned poté jsme museli na Dolní Mísečky pro seniora, který si zlomil nohu v kotníku při hledání hub. A aby toho nebylo málo, jeli jsme zpět do Labského dolu pro zcela vyčerpaného sedmdesátiletého výletníka a transportovali jsme ho tzv. rakouským vozíkem,“ uvedl k zásahům Robert Dlouhý.  (Pozn. redakce - rakouský vozík je záchranářské lehátko opatřené jedním kolem)

Včera ráno série pokračovala výzvou linky 155 Hradeckého kraje. „Vyrazili jsme do hotelu Martin na Svatém Petru ke starší ženě v bezvědomí. Na místě jí už dával umělé dýchání její manžel. Okamžitě jsme si paní převzali a začali s resuscitací. Po krátké době jsme jí obnovili životní funkce a předali lékaři sanitního vozu z Vrchlabí,“ uvedl k záchraně života Pavel Cingr, zasahující člen HS Krkonoše.

Pro ženu musel letět i vrtulník Letecké záchranné služby. Lékař ale na místě došel k závěru, že letecký transport není nutný. „Posádka však k nám neletěla zbytečně. Ihned po tomto zásahu jsme dostali hlášení o bezvědomí muže na ubytovně ve Špindlerově Mlýně. Zajeli jsme tam i se sanitkou, která převážela zmíněnou pacientku. Našli jsme muže, který dýchal, ale jinak nereagoval,“ popsal situaci Cingr. Vrtulník, který byl přivolaný k ženě tak nakonec neletěl prázdný. K dalšímu ošetření transportoval právě muže v bezvědomí.

                       

V souvislosti s těmito zásahy varuje Horská služba před tím, aby se návštěvníci hor vydávali na túry bez patřičného vybavení. „Obuv muže, který se v pondělí zřítil do Labe, byla vhodná maximálně k procházce po městském parku. Něco podobného registrujeme u turistů stále. Všichni by si však měli uvědomit, že u nás jsou turistické trasy náročné a bez kvalitní a pevné obuvi hrozí zranění,“ důrazně apeloval na turisty Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Ohodnoť článek

Foto horskasluzba.cz

Štítky horská služba, vrtulník, skalní vyhlídka, koryto Labe, senior, úraz, Špindlerův Mlýn, zásahy, Labe, vyhlídka, Krkonoše, Labský důl, bezvědomí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladík spadl ve výletních sandálech ze skalní vyhlídky do koryta Labe, letěl pro něj vrtulník  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.