Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Odměny mají dostat za dobu koronavirovou všichni zdravotníci. V hradecké fakultní nemocnici by to znamenalo vyplacení dalších desítek milionů

Odměny za dobu epidemie koronaviru, by měli dostat všichni zdravotníci, kteří pracovali v té době v nemocnicích na plný úvazek. Nemělo by jít jen o ty, kteří se starali přímo o nakažené covidem-19. Fakultní nemocnice Hradec Králové by tak vyplatila další desítky milionů korun.

Na odměnách pro všechny tyto zdravotníky se shodli premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) a zástupci zdravotnických odborů. Stát by to mohlo vyjít podle Vojtěcha na přibližně deset miliard korun. Dotační titul by měl jeho úřad připravit nejlépe do konce července. Jednat o tom budou ještě s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).

Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové by zdravotníci, kteří o pacienty s koronavirem pečovali, by měli dostat mimořádné odměny ve výši 40.000 korun. Zaměstnanci, kteří ošetřovali pacienty, aniž by věděli, jestli je nakažený, nebo ne, by měli mít nárok na odměnu maximálně 30.000 korun. Ostatní by pak měli dostat maximálně 10.000 korun.

Zaměstnanci hradecké fakultní nemocnice odměny dostali

Zaměstnanci Fakultní nemocnice Hradec Králové, kteří přímo pečovali o pacienty s koronavirem, dostali na konci května mimořádné odměny. Vyplaceny ale byly i těm, kteří pečovali o potencionálně pozitivní pacienty a dalším, kteří tuto péči pomáhali zajišťovat. Nemocnice uvolnila na odměnách 15 milionů korun.

Ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička na začátku června konstatoval: „Samozřejmě počítáme s pokračováním vyplácení těchto odměn i v dalším období podle vývoje epidemiologické situace.“

V hradecké fakultní nemocnici jsou v současnosti na Klinice infekčních nemocí hospitalizováni dva pacienti s onemocněním COVID-19.

A tak tomu také bylo „ I za další měsíce jsme vypláceli odměny pracovníkům, kteří byli v přímém kontaktu a ohrožení. Celková částka klesá, tak jako (naštěstí) klesá počet nemocných - alespoň v naší Fakultní nemocnici,“ říká Palička.

Co se týče vyplácení plošných odměn, prozatím není přesně specifikováno, jaké budou podmínky. „Máme-li ale vyplatit plošné odměny, pak předpokládám, že na to vláda vyčlení speciální dotační program. Celková suma by se jistě pohybovala v desítkách milionů,“ dodává ředitel. Fakultní nemocnice Hradec Králové má přibližně 5.000 zaměstnanců.

Na odměny si sáhli i zaměstnanci krajských nemocnic

Za práci v době koronavirové pandemie byli odměněni i zaměstnanci, kteří sloužili na covidových odděleních, v odběrových stanech, nebo se podíleli na zajištění péče u pacientů s podezřením na toto onemocnění.

„Tento příplatek je ve výši 7000 Kč měsíčně pro lékaře a 5000 Kč pro zdravotní sestry, odměněni byli i ošetřovatelé a sanitáři. Celkové náklady na tyto příplatky jsou přibližně milion korun, zaplatily jej krajské nemocnice,“ říká mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová.

V nemocnicích zřizovaných Královéhradeckým krajem se v současné době žádný pacient s Covid-19 neléčí.

Plošná odměna všem zdravotníkům, která dosud patří mezi neschválený návrh, se týká zdravotnických zařízení zřizovaných Ministerstvem zdravotnictví ČR. „Krajské nemocnice by také rády odměnily své zaměstnance, v tuto chvíli proto modelujeme dopady nově vydané kompenzační vyhlášky, která nám pomůže vykrýt výpadek produkce v době covidové pandemie, pravděpodobně už nám ale neumožní vyplatit odměny v takové výši, v jaké bychom chtěli,“ doplňuje mluvčí.

O dalších možnostech v tuto chvíli ještě Zdravotnický holding jedná s představiteli Královéhradeckého kraje.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Fakultní nemocnice Hradec Králové, odměny, zdravotníci, koronavirus, nemocnice, zdravotnický pracovník, COVID-19, pandemie covidu-19, ANO 2011, Adam Vojtěch, Andrej Babiš, Královéhradecký kraj, Alena Schillerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odměny mají dostat za dobu koronavirovou všichni zdravotníci. V hradecké fakultní nemocnici by to znamenalo vyplacení dalších desítek milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.