Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Náchod má řešení na problematiku toulavých koček, nechá je kastrovat

Poslední měsíce se v Náchodě mluví o problematice toulavých koček a to nejen mezi milovníky zvířat. Dlouhodobě upozorňují na jejich neuspokojivý vztah v místech, kde se shlukují a na nutnost kastrace.

Město se problematikou opuštěných koček v Náchodě zabývá dlouhodobě a snaží se ji řešit. Loni proběhlo poptávkové řízení na provádění odborného odchytu koček na území města, ale bez výsledku. V současnosti řeší opuštěná nebo toulavá zvířata, kočky nevyjímaje, městští strážníci. V minulém roce evidovala Městská police v Náchodě přibližně 40 případů opuštěných koček. Buď byla předána zpátky svým majitelům nebo umístěna do broumovského útulku. Když byla ve špatném stavu, byla převezena k veterináři. Naprostá většina z nich pak našla nového majitele.

Aktuálně trápí město výskyt toulavých koček v místech, kde se co nevidět začne s rozsáhlou obnovou zámeckého kopce.

"V souvislosti se zahájením stavebních prací na obnově zámeckého kopce registrujeme divoké kočky žijící právě v této lokalitě poblíž náměstí. Obrací se na mě také řada občanů s upozorněním na nutnost řešení. Rozhodli jsme se, že musíme situaci již začít řešit aktivně. Není žádným tajemstvím, že jsme se snažili najít komplexní řešení již v minulosti, bohužel neúspěšně, a do jisté míry ho tak odkládali. Nyní se však nechceme jako město tvářit, že se problém vyřeší sám, ale je na čase jednat,“ uvedl starosta Jan Birke.

Vedení radnice se rozhodlo, že problematiku toulavých koček v Náchodě bude řešit komplexně, a to jak z dlouhodobého pohledu, tak aktuálně.

Dlouhodobý pohled

Z dlouhodobého pohledu bude potřeba se vrátit k diskuzi nad zřízením městského útulku. „Zadáme komisi pro záměry města vytipování vhodné lokality pro jeho umístění i návrh způsobu provozování útulku. Je to běh na dlouho trať a je třeba celou věc dobře prodiskutovat. Tak, jak se nyní přikláním k nutnosti řešení a pomoci toulavým zvířatům najít vhodnější způsob našeho společného soužití, objevují se však i hlasy, které mnohdy nemají daleko k nenávistným projevům vůči opuštěným zvířatům. Tomu bych rád předešel podrobnou diskuzí a nalezením shody,“ vysvětlil starosta.

Co je možné udělat okamžitě?

Město pořídí odchytové sklopce a zajistí odchyt toulavých koček v místech, kde jich je nejvíce. Následně je nechá vykastrovat, aby se dále nemnožily. Na tuto činnost se zaměří v následujících dnech a týdnech městští strážníci.

„Byl bych rád, kdyby se do pomoci zapojila i veřejnost, často jsou informace od místních, znalých poměrů velmi cenné. Můžeme tak předejít i případné kastraci některého z domácích mazlíčků, který má svého konkrétního majitele a s toulavými kočkami se pouze čas od času přátelí,“ upřesnil starosta.

Starosta také uvažuje o zřízení poradního týmu, jehož součástí bude vedení městské policie, vedoucí odboru správního Městského úřadu a zapojit by se mohli i milovníci nebo milovnice koček.

„Vzájemnou komunikací pak můžeme vše řešit mnohem rychleji a efektivněji. Budeme dál společně tipovat lokality, na které je třeba se zaměřit a důslednou kastrací divokých koček a potřebnou péčí o ně, dostat věc pod kontrolu a zlepšit i život samotných toulavých zvířat,“ uvedl starosta.

Náchod není jediný, kde jsou toulavé kočky

Náchod se výskytem toulavých koček nijak nevymyká, situace v okolních městech v kraji je obdobná. Vedení města proto hledalo inspiraci právě v jiných městech. V některých městech zvířata kastrují jako například v Broumově nebo Trutnově, v některých ne. Města jako Broumov nebo Dvůr Králové n. L. mají na svém území útulek, problematiku toulavých zvířat řeší s ním.

„My kočky kastrujeme a vracíme zpět do jejich přirozeného prostředí, na které jsou zvyklé. Nyní jsme se rozhodli přistoupit k řešení plošně a kastrace provést odchytem ve větším měřítku. To by mělo mít větší efekt než průběžné řešení jednotlivých případů,“ dodal starosta Jan Birke.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Náchod

Štítky toulavá kočka, Náchod, kastrace, zámecký kopec, oprava, kočka, Jan Birke, Broumov, kopec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Pato II

https://www.facebook.com/pavel.patocz.2/posts/297881338028198

Neděle, 5. července 2020, 13:07Odpovědět

Pavel Pato II

Líbivě napsaná pohádka pro lidi ... A realita? Cenzura a blokace. Lidi, zajímejte se více a nevěřte všemu, "papír snese všechno".

Neděle, 5. července 2020, 13:07Odpovědět

Náchod má řešení na problematiku toulavých koček, nechá je kastrovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.